Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej opublikowanej w marcu br. produkcja drobiu w Unii Europejskiej w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 13,2 mln ton, o 1,1% więcej niż w 2022 r. Wzrost produkcji będzie stymulowany wzmożonym popytem na drób w stosunku do innych, droższych gatunków mięs oraz przewidywaną tendencją do spadku cen energii i pasz z bardzo wysokich poziomów odnotowanych w 2022 r.
Produkcja wieprzowiny w UE w 2023 r. prawdopodobnie wyniesie 21,1 mln ton, o 5,1% mniej niż w 2022 r. Będzie to konsekwencją redukcji pogłowia trzody chlewnej oraz rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF).
W 2023 r. w UE produkcja wołowiny może być o 1,6% mniejsza niż w 2022 r. i wynieść 6,6 mln ton, co związane będzie z utrzymującą się spadkowa tendencją w pogłowiu bydła.
Źródło: KOWR