Komisja Europejska 9 października br. opublikowała krótkoterminową prognozę produkcji zwierzęcej.
Produkcja drobiu w Unii Europejskiej w 2023 r., pomimo występowania ognisk grypy ptaków HPAI, prawdopodobnie zwiększy się o 3,3% i wyniesie 13,5 mln ton. Wzrost produkcji będzie stymulowany dalszą redukcją kosztów pasz i energii oraz poprawą marż.
Produkcja wieprzowiny w UE w 2023 r., w porównaniu z 2022 r., prawdopodobnie zmniejszy się o 6,6%, do 21,1 mln ton, do czego przyczyni się mniejsze stado hodowlane oraz afrykański pomór świń (ASF).
W 2023 r. w UE produkcja wołowiny może być mniejsza o 3% i prawdopodobnie wyniesie 6,5 mln ton. Spadek produkcji będzie wynikał z redukcji pogłowia bydła u największych unijnych producentów.
Źródło:KOWR