Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w kwietniowej prognozie przewiduje, że w 2023 r. globalna produkcja wieprzowiny może wynieść 114,3 mln ton wobec 114,6 mln ton w 2022 r. Niższy poziom produkcji m.in. w UE, Wielkiej Brytanii i Kanadzie zostanie zrekompensowany jej wzrostem w USA, Wietnamie, Brazylii i Chinach.
W 2023 r. światowa produkcja wołowiny prognozowana jest na poziomie 59,1 mln ton, o 0,3% niższym niż w 2022 r. Spadek produkcji wołowiny w USA zostanie zrównoważony jego wzrostem w Australii, Brazylii, Chinach i Indiach, do czego przyczynią się m.in. wzrost cen wołowiny na światowym rynku oraz większa dostępność pasz i lepsza jakość pastwisk w Australii, a także zwiększenie popytu na usługi gastronomiczne w Chinach po zniesieniu ograniczeń kowidowych.
Światowa produkcja kurcząt brojlerów w 2023 r. może wynieść 103,4 mln ton, o 1% więcej niż w 2022 r. Wzrost produkcji nastąpi m.in. w Brazylii i USA oraz w Tajlandii, Meksyku i Turcji. Ożywienie produkcji w wielu krajach będzie prawdopodobnie wynikało z utrzymującego się stałego popytu zagranicznego.
Źródło: KOWR