W 2016 r. ceny detaliczne miÄ™sa drobiowego (wedÅ‚ug danych GUS) byÅ‚y o 2,3% niższe niż w 2015 r., podczas gdy ceny miÄ™sa wieprzowego i woÅ‚owego wzrosÅ‚y odpowiednio o 1,5% i 0,5%. Relacje cen wraz z kulinarnymi zaletami miÄ™sa drobiowego przyczyniÅ‚y siÄ™ do dalszego wzrostu spożycia tego gatunku miÄ™sa w Polsce. W 2016 r. zgodnie z szacunkiem IERiGÅ» – PIB konsumpcja miÄ™sa drobiowego w Polsce zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ o 1,4 kg, do 28,5 kg na mieszkaÅ„ca.
Przewiduje się, że w 2017 r. konsumpcja drobiu wzrośnie do 29 kg na mieszkańca (o 2%). Do utrzymania wzrostowej tendencji w 2017 r. przyczyni się niski poziom cen detalicznych tego mięsa oraz jego konkurencyjność wobec mięsa czerwonego. Dynamika wzrostu konsumpcji drobiu będzie jednak ograniczana barierą popytu.
ŹródÅ‚o: ARR