W 2016 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego (według danych GUS) były o 2,3% niższe niż w 2015 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 1,5% i 0,5%. Relacje cen wraz z kulinarnymi zaletami mięsa drobiowego przyczyniły się do dalszego wzrostu spożycia tego gatunku mięsa w Polsce. W 2016 r. zgodnie z szacunkiem IERiGŻ – PIB konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększyła się o 1,4 kg, do 28,5 kg na mieszkańca.
Przewiduje się, że w 2017 r. konsumpcja drobiu wzrośnie do 29 kg na mieszkańca (o 2%). Do utrzymania wzrostowej tendencji w 2017 r. przyczyni się niski poziom cen detalicznych tego mięsa oraz jego konkurencyjność wobec mięsa czerwonego. Dynamika wzrostu konsumpcji drobiu będzie jednak ograniczana barierą popytu.
Źródło: ARR