Według prognoz Komisji Europejskiej, po 4% spadku produkcji mięsa wołowego i cielęcego w Unii w 2012 r., w br. tempo spadku produkcji zmniejszy się do 0,5%. Produkcja netto tego gatunku mięsa wyniesie w 2013 r. prawdopodobnie 7 mln 698 tys. ton. W 2014 r. spadkowy teren w produkcji odwróci się, i wytwórczość wołowiny we Wspólnocie wzrośnie, o 1,5% do 7 mln 812 tys. ton.
W najbliższych dwóch latach handel unijną wołowiną będzie dalej spadał ze względu wysokie ceny oraz niekorzystny kurs euro. W 2013 r. kraje Wspólnoty wyeksportują około 200 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 8% mniej niż przed rokiem. W 2014 r. eksport ten obniży się o dalsze 14% do około 170 tys. ton. W tym samym okresie wzrośnie import wołowiny z krajów trzecich. W br. kraje Wspólnoty sprowadzą 297 tys. ton mięsa wołowego (wzrost o 9%), natomiast w przyszłym roku około 310 tys. ton (wzrost o 3%).
W 2013 r. spożycie mięsa wołowego i cielęcego w Unii ukształtuje się na poziomie 7 mln 794 tys. ton, tj. będzie na zbliżonym poziomie do roku poprzedniego. W 2014 r. spożycie tego gatunku mięsa wzrośnie prawdopodobnie o 2% do 7 mln 944 tys. ton. Konsumpcja wołowiny przypadająca na jednego mieszkańca Unii wyniesie w 2013 r. 15,4 kg/osobę, a w 2014 r. wzrośnie do 15,7 kg/osobę.
Źródło: FAMMU/FAPA