Według długookresowej prognozy Komisji Europejskiej z grudnia minionego roku, w bieżącej dekadzie produkcja mięsa owczego oraz koziego brutto w krajach Wspólnoty (UE-27) będzie spadała średnio w tempie 1,6% rocznie.
W 2022 r. produkcja wyniesie 831 tys. ton, co oznacza, że będzie o 16% mniejsza niż w 2011 r. W analizowanym okresie import tego gatunku mięsa do Unii obniży się o 5%, osiągając w 2022 r. poziom 210 tys. ton. Popyt na ten gatunek mięsa we Wspólnocie będzie się dalej kurczył. Spożycie mięsa owczego i koziego spadnie w 2022 r. do poziomu poniżej 2 kg/osobę,
wobec 2,33 kg/osobę w 2011 r. Konsumpcja ogółem tego gatunku mięsa spadnie do około 1 mln ton, czyli będzie o blisko 15% mniejsza niż w 2011 r.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska