Na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 360/2013 z dn. 18 kwietnia br. ustalono aktualny poziom refundacji wywozowych dla mięsa drobiowego. Stawki refundacji nie uległy zmianie od stycznia br. – są zerowe dla piskląt drobiu, natomiast dla mrożonego mięsa kurcząt wynoszą 10,85 EUR/100 kg.
Stosowanie refundacji do eksportu piskląt zawieszono w październiku 2011 r. Poprzedni poziom zwrotów do eksportu mięsa był dwa razy wyższy (21,70 EUR/100 kg) i obowiązywał od października 2012 r. do stycznia 2013 r., a jeszcze wcześniej stawki wynosiły 32,5 EUR/100 kg i były stosowane od czerwca 2010 r. Styczniowa obniżka poziomu zwrotów eksportowych mogła przyczynić się do spadku poziomu cen mięsa kurcząt na rynku unijnym, a także eksportu do krajów trzecich, obserwowanego od początku tego roku. Niższe dopłaty spowodowały zmniejszenie opłacalności wywozu, przez co więcej mięsa zostało do
zagospodarowania na rynku unijnym. W rozporządzeniu wykonawczym Komisji nr 259/2013 dn. 18 kwietnia br. ustalono również nowy poziom cen reprezentatywnych w sektorach mięsa drobiu, jak i albumin jaj. Aktualny poziom cen reprezentatywnych oraz refundacji eksportowych podajemy w notowaniach FAMMU/FAPA.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE