„Nasze menu tworzymy w oparciu o kulinarne doświadczenie kuchni domowej, dania
w 100% przygotowane są od podstaw przez naszych kucharzy”
- mówi właściciel Restauracji Progresywnej w Nowym Sączu, Dariusz Poręba.
Remigiusz Zagraba. Catering w Polsce jest coraz bardziej popularny. Czy Państwa restauracja PROGRESYWNA opiera swoją działalność o dostawy do klientów, czy może organizujecie imprezy w swoim lokalu oraz jakie dania z menu cieszą się największą popularnością?
Dariusz Poręba: Nasz catering obejmuje obsługę spotkań firmowych, imprez i innych przyjęć zarówno w naszym lokalu, jak i w innym miejscu wybranym przez klienta. W ramach cateringu możemy zaproponować różne dania. Generalnie catering dzielimy na kilka części: serwis kawowo-herbaciany, zimna płyta
i gorąca płyta. Klienci sami ustalają, co ma zawierać gorąca płyta, natomiast jeśli chodzi o zimną płytę proponujemy różnego rodzaju przekąski. Są to m.in.: tartinki, sałatki z kurczakiem, półmiski wędlin
i serów, rolady, galantyna i mięsa faszerowane jak na przykład schab ze śliwką lub morelą.
R.Z.: Czy oprócz mięsa drobiowego i wieprzowiny w menu znajdują się potrawy z innych rodzajów mięs?
D.P.: Preferujemy również wołowinę, która jest serwowana w postaci polędwicy wołowej. Większość dań bazuje jednak na wieprzowinie.
R.Z.: Specjalnością restauracji PROGRESYWNA z Nowego Sącza jest ?
D.P.: Ciężko wymienić jedną konkretną potrawę. Myślę, że dania, z których słyniemy to polędwiczki wieprzowe w sosie i placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym. Dodam, że nasza kuchnia opiera się na staropolskich recepturach, dlatego też kwaśnica na żeberkach również jest specjalnością restauracji.