Rzecznik Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i BezpieczeÅ„stwa Å»ywnoÅ›ci – Enrico Brivio poinformowaÅ‚, że podczas odbywajÄ…cych siÄ™ obecnie targów rolno-spożywczych „Zielony TydzieÅ„” w Berlinie Komisja prowadziÅ‚a rozmowy z rosyjskimi sÅ‚użbami weterynaryjnymi na temat wznowienia eksportu niektórych produktów wieprzowych z UE do Rosji, informuje FAMMU/FAPA. W najbliższych dniach majÄ… zostać dopracowane szczegóÅ‚y techniczne tych uzgodnieÅ„. Komisja zgodziÅ‚a siÄ™ na indywidualne ustalanie z RosjÄ… warunków zniesienia zakazu eksportu przez poszczególne paÅ„stwa czÅ‚onkowskie UE. WedÅ‚ug unijnych źródeÅ‚ Komisja dąży jednak do rozwiÄ…zania, które obejmowaÅ‚oby całą UE, a nie tylko niektóre kraje. Rosja wprowadziÅ‚a restrykcje wobec unijnej wieprzowiny pod koniec stycznia 2014 r. ze wzglÄ™du na przypadki afrykaÅ„skiego pomoru Å›wiÅ„ (ASF) w Polsce i na Litwie. W dn. 14 stycznia br. jako pierwsza Francja osiÄ…gnęła porozumienie z RosjÄ… w sprawie wznowienia eksportu żywych Å›wiÅ„, podrobów wieprzowych oraz smalcu. Produkty te podlegaÅ‚y rosyjskiemu zakazowi wywozu ze stycznia ub.r. Nie byÅ‚y jednak objÄ™te rosyjskim embargiem na żywność, wprowadzonym w sierpniu 2014 r. ze wzglÄ™dów politycznych i obejmujÄ…cym m.in. miÄ™so wieprzowe. Przed wprowadzeniem zakazu, ponad 70% smalcu z Francji trafiaÅ‚o na rynek rosyjski, a w wyniku restrykcji francuscy producenci ponieÅ›li straty rzÄ™du 500 mln EUR. WedÅ‚ug francuskiego ministerstwa rolnictwa, dostawy żywca, smalcu i podrobów z Francji do Rosji majÄ… zostać wznowione w najbliższych tygodniach. Kolejnymi paÅ„stwami UE, wobec których Rosja ma zÅ‚agodzić embargo bÄ™dÄ… prawdopodobnie WÅ‚ochy, Dania, Holandia, Niemcy i WÄ™gry. WedÅ‚ug unijnego zrzeszenia eksporterów żywca i miÄ™sa (UECBV), obecne rozmowy powinny pozwolić na przywrócenie ok. 40% eksportu produktów wieprzowych z UE do Rosji, sprzed wprowadzenia zakazu. Rosyjskie restrykcje dotknęły unijny sektor wieprzowiny szczególnie dotkliwie. W 2013 r. prawie jedna czwarta eksportu z UE (ok. 3% caÅ‚kowitej produkcji) zostaÅ‚a skierowana na rynek rosyjski. JedenaÅ›cie paÅ„stw czÅ‚onkowskich – Francja, Dania, Austria, Belgia, Polska, Rumunia, WÄ™gry, Cypr, Estonia, Irlandia i WÅ‚ochy apelowaÅ‚o pod koniec 2014 r. do Komisji Europejskiej o zastosowanie mechanizmu prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu wsparcia producentów. Rosyjskie embargo wpÅ‚ynęło na powstanie nadpodaży na rynku unijnym i znaczny spadek cen. Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Phil Hogan jest otwarty na rozpatrzenie wniosku w sprawie zastosowania dopÅ‚at. BÄ™dzie on prawdopodobnie przedmiotem obrad pierwszego w tym roku posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE w dn. 26 stycznia br