Rosyjskie władze weterynaryjne Rosselkhoznadzor poinformowały, że od dn. 6 lutego br. unijne zakłady mogą wysyłać do Rosji przetworzone produkty wieprzowe po spełnieniu określonych wymogów, podaje FAMMU/FAPA. Do świadectw weterynaryjnych towarzyszących przesyłkom należy dodać załącznik stwierdzający, że gotowe produkty wieprzowe lub produkty zawierające wieprzowinę, a także surowce pochodzenia zwierzęcego (wieprzowe) przeznaczone do produkcji pasz dla zwierząt domowych i futerkowych, wysyłane do Rosji, zostały poddane obróbce termicznej, długotrwałej naturalnej fermentacji lub dojrzewania. Powyższe gwarancje muszą być poświadczone przez władze weterynaryjne państwa członkowskiego UE. Załącznik z gwarancjami musi mieć tą samą datę i numer co świadectwo weterynaryjne. Procedura ma obowiązywać do czasu wprowadzenia przez UE stref afrykańskiego pomoru świń i regionalizacji zgodnie z zasadami Kodeksu Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) oraz memorandum w sprawie wytyczania stref i regionalizacji dla celów zdrowia zwierząt, podpisanymi przez Rosję i UE w 2006 r. Pozostaje jednak nadal w mocy rosyjski zakaz import nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z UE. W dn. 29 stycznia br. Rosja wstrzymała import wieprzowiny i produktów wieprzowych z całej UE, w związku z wystąpieniem na Litwie dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików. Rosjanie przewidują, że zakaz importu wieprzowiny z UE zostanie zniesiony nie wcześniej niż za dwa miesiące. Rosja zażądała od Komisji Europejskiej „regionalizacji”, czyli podzielenia obszaru UE w zależności od szerzenia się choroby. Według Rosjan, minimalną regionalizacją należy objąć Litwę, Łotwę, Estonię i Polskę. Import wieprzowiny z tych państw do Unii Celnej Rosja-Białoruś- Kazachstan powinien być objęty zakazem. Zdaniem Rosjan, w strefie ryzyka znajdują się również Holandia, Niemcy, Czechy, Węgry i Rumunia. Rosja mogłaby zezwolić na dostawy z Włoch, Portugalii, Danii i Hiszpanii pod warunkiem spełnienia wymogów Rosselkhoznadzor.