Rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące środków ochronnych wobec epidemicznej biegunki świń - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące środków ochronnych wobec epidemicznej biegunki świń

W dn. 13 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 483/2014 w sprawie środków ochronnych w odniesieniu do biegunki świń wywołanej delta- koronawirusem w odniesieniu do wymagań w zakresie zdrowia zwierząt dotyczących wprowadzania do Unii suszonych rozpyłowo krwi i osocza krwi pochodzących ze świń, przeznaczonych do produkcji paszy dla świń utrzymywanych w warunkach fermowych, podaje do wiadomości FAMMU/FAPA.

Rozporządzenie przyjęto ze względu na konieczność ochrony zdrowia zwierząt w Unii i poważne zagrożenie, jakie stwarzają produkty z krwi świń. Przepisy mają na celu zapobieżenie przedostaniu się wirusa PED (epidemiczna biegunka świń) do UE. Nowy szczep wirusa PED zanotowano po raz pierwszy w USA w maju 2013 r. Od tego czasu rozprzestrzenił się na obszarze całego kraju, a także w Kanadzie, powodując znaczne straty dla producentów trzody chlewnej ze względu na wysoką śmiertelność prosiąt. Pod koniec kwietnia 2014 r. liczba amerykańskich gospodarstw dotkniętych PED wzrosła do 5790, a wirus jest już obecny w 30 stanach USA. PED zanotowano również w Meksyku i Japonii. Choroba nie jest niebezpieczna dla ludzi. Zgodnie z rozporządzeniem 483/2014, produktom z krwi świń, które mogą być wykorzystane jako materiał paszowy, przeznaczone do wysyłki do UE lub tranzytu przez jej terytorium, musi towarzyszyć świadectwo zdrowia zgodne z załącznikiem do rozporządzenia. Świadectwo zdrowia określa, że produkty z krwi świń mogą być sprowadzane do UE z krajów trzecich lub przewożone przez jej terytorium wyłącznie po obróbce cieplnej w temperaturze 80 °C w celu inaktywacji ewentualnego wirusa oraz po sześciotygodniowym okresie przechowywania w temperaturze pokojowej w celu zwalczenia innych zanieczyszczeń.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.