Rozstrzygniecie konkursu kulinarnego- ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo" - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rozstrzygniecie konkursu kulinarnego- ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo"

W Dniu Dziecka w Zespole Szkół Zawodowych im. Władysława Sikorskiego w Górze Kalwarii miał miejsce,  finał mazowieckiego konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Zasadniczym celem konkursu jest identyfikacja oraz promowanie polskich produktów regionalnych oraz dań, posiadających długą tradycje kulinarną, a także odkrywanie i chronienie od zapomnienia narodowych specjałów wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Konkurs jest również szansą na zachęcenie i przygotowanie producentów żywności do uczestnictwa w systemach jakości żywności.

Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która wraz z Oddziałem Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego od lat bierze udział w wyłanianiu i nagradzaniu zwycięzców tego konkursu.

W tegorocznej edycji konkursu w części dotyczącej produktów do konkursu zgłoszonych zostało 36 produktów żywnościowych łącznie w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części dotyczącej dań i potraw regionalnych w tym roku udział wzięło 5 uczestników, którzy do konkursu przygotowali dania obiadowe (zupa + II danie) powiązane w znacznym stopniu z tradycjami kulinarnymi swojego regionu.

W 2019 roku w swoich kategoriach zwyciężyli:

W części produktowej

  • W kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

podkategoria: produkty i przetwory mięsne:

- Adam Węgłowski z Karniewa za salceson czosnkowy z Karniewa;

podkategoria: produkty mleczne:

- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tradycyjny tłusty;

- Anna Michalczuk z Rządzy za ser kozi z Witkowizny;

- PH Grajan Grażyna Stelmachowska-Kowalska z Rososzy za kozi ser twarogowy z Cegłowa;

podkategoria: miody:

- Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa za miód nawłociowy z nadwiślańskich łąk;

- Dariusz Slifirski z Cieciszewa za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki;

  • W kategorii: produkty pochodzenia roślinnego

podkategoria: przetwory owocowe:

- Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa Mazowieckiego za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa;

- Grażyna Więch z Ossowa za powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą;

podkategoria: przetwory warzywne:

- Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani” Anna Goliszewska z Kawęczyna za kwas z buraków czerwonych;

podkategoria: produkty zbożowe:

- Piekarnia Hanna Milewska z Sońska za chałkę;

  • W kategorii: inne produkty regionalne:

Krzysztof Kowalski z Winnik za kisiel z siemienia lnianego.

W części dań i potraw regionalnych:

I miejsce zajęła: firma Fanaberie Grażyna Leśniak z Cięciszewa za barszcz chrzanowo-buraczany i sytochę;

II miejsce zajęła: Jadwiga Wołynik z Legionowa za szlachecki rosół z gęsi i pierogi z mięsem gęsim;

III miejsce zajęło: Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa Mazowieckiego za flaki cielęce z Radziwiłłowa i kapustę z grochem.

 

Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.