W Dniu Dziecka w Zespole Szkół Zawodowych im. Władysława Sikorskiego w Górze Kalwarii miał miejsce, finał mazowieckiego konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Zasadniczym celem konkursu jest identyfikacja oraz promowanie polskich produktów regionalnych oraz dań, posiadających długą tradycje kulinarną, a także odkrywanie i chronienie od zapomnienia narodowych specjałów wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Konkurs jest również szansą na zachęcenie i przygotowanie producentów żywności do uczestnictwa w systemach jakości żywności.
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która wraz z Oddziałem Terenowym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego od lat bierze udział w wyłanianiu i nagradzaniu zwycięzców tego konkursu.
W tegorocznej edycji konkursu w części dotyczącej produktów do konkursu zgłoszonych zostało 36 produktów żywnościowych łącznie w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. W części dotyczącej dań i potraw regionalnych w tym roku udział wzięło 5 uczestników, którzy do konkursu przygotowali dania obiadowe (zupa + II danie) powiązane w znacznym stopniu z tradycjami kulinarnymi swojego regionu.
W 2019 roku w swoich kategoriach zwyciężyli:
W części produktowej
- W kategorii: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
- Adam Węgłowski z Karniewa za salceson czosnkowy z Karniewa;
podkategoria: produkty mleczne:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za twaróg tradycyjny tłusty;
- Anna Michalczuk z Rządzy za ser kozi z Witkowizny;
- PH Grajan Grażyna Stelmachowska-Kowalska z Rososzy za kozi ser twarogowy z Cegłowa;
podkategoria: miody:
- Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa za miód nawłociowy z nadwiślańskich łąk;
- Dariusz Slifirski z Cieciszewa za miód nawłociowy z Tęczowej Pasieki;
- W kategorii: produkty pochodzenia roślinnego
podkategoria: przetwory owocowe:
- Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa Mazowieckiego za ocet śliwkowy z Radziwiłłowa;
- Grażyna Więch z Ossowa za powidła z czarnej porzeczki z miodem i miętą;
podkategoria: przetwory warzywne:
- Gospodarstwo Agroturystyczne „U Ani” Anna Goliszewska z Kawęczyna za kwas z buraków czerwonych;
podkategoria: produkty zbożowe:
- Piekarnia Hanna Milewska z Sońska za chałkę;
- W kategorii: inne produkty regionalne:
- Krzysztof Kowalski z Winnik za kisiel z siemienia lnianego.
W części dań i potraw regionalnych:
I miejsce zajęła: firma Fanaberie Grażyna Leśniak z Cięciszewa za barszcz chrzanowo-buraczany i sytochę;
II miejsce zajęła: Jadwiga Wołynik z Legionowa za szlachecki rosół z gęsi i pierogi z mięsem gęsim;
III miejsce zajęło: Gospodarstwo Rolne Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa Mazowieckiego za flaki cielęce z Radziwiłłowa i kapustę z grochem.
Źródło: KOWR