W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2013 r. odnotowano wzrost cen skupu kurcząt brojlerów, do czego przyczynił się popyt krajowy i zagraniczny. W kolejnych miesiącach, w wyniku wzrostu podaży i słabnącego popytu (spowodowanych czynnikami sezonowymi i koniunkturalnymi), ceny skupu żywca drobiowego na rynku krajowym uległy obniżeniu. Do października 2013 r. wzrostową tendencję wykazywały także ceny skupu indyków. W okresie ostatnich dwóch miesięcy 2013 r. ceny skupu indyków obniżyły się, ale nadal były wyższe niż przed rokiem. Według danych z zakładów drobiarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w drugim tygodniu stycznia 2014 r. ceny skupu kurcząt brojlerów ukształtowały się na poziomie 3,55 zł/kg i były o 15% niższe od średniej ceny w lipcu 2013 r. i o 6% niższe niż przed rokiem. Równocześnie ceny skupu indyków wynosiły 5,67 zł/kg i były o 2% wyższe niż rok wcześniej.
W pierwszej połowie 2013 r. ceny zbytu tuszek kurcząt wykazywały tendencję wzrostową, w okresie lipiec–sierpień osiągając poziom 6,46 zł/kg. W czwartym kwartale 2013 r. odnotowano sezonowy spadek tych cen. W dniach 06–12.01.2014 r. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 5,62 zł/kg. Cena zbytu kurcząt była o 13% niższa niż w okresie sezonowego szczytu cen oraz o 1% niższa niż przed rokiem. Cena zbytu indyków ukształtowała się na poziomie 8,53 zł/kg i była o 2% wyższa niż przed rokiem. W drugim tygodniu stycznia 2014 r. w Polsce przeciętna cena zbytu tuszek kurcząt z szyjami, wyrażona w walucie unijnej była najniższa w UE i wynosiła 135,22 EUR/100 kg. Cena ta była o około 57 EUR/100 kg niższa od przeciętnej ceny w UE (192,34 EUR/100 kg) oraz o 22 EUR/100 kg niższa od ceny notowanej w Wielkiej Brytanii, głównego konkurenta Polski w handlu drobiem na rynku unijnym.
Czynniki wpływające na poziom cen skupu:
– produkcja i skup mięsa drobiowego
W 2013 r. produkcja drobiu rosła wolniej niż w 2012 r., do czego przyczyniła się przede wszystkim słabsza dynamika wzrostu popytu eksportowego oraz krajowego. Szacuje się, że produkcja żywca drobiowego w 2013 r. wyniosła około 2,4 mln ton (1,7 mln ton w.b.c.) wobec 2,3 mln ton (1,6 mln ton w.b.c.) w 2012 r. Spowolnienie dynamiki wzrostu produkcji drobiu w 2013 r. znajduje potwierdzenie w mniejszym wzroście skupu niż w 2012 r. Według danych meldunkowych GUS skup żywca drobiowego w 2013 r. ukształtował się na poziomie 2.032 tys. ton10, tj. o 8% wyższym niż rok wcześniej (w 2012 r. wzrost skupu w stosunku do 2011 r. wyniósł 9%). Przewidywany rosnący popyt eksportowy w 2014 r. będzie stymulował umiarkowany wzrost produkcji drobiu w Polsce. Zgodnie z prognozą IERiGŻ – PIB w pierwszym półroczu 2014 r. produkcja drobiu będzie o około 7% większa niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Handel zagraniczny
W 2013 r. wzrósł eksport drobiu, ale dynamika wzrostu była niższa niż w 2012 r. Według obliczeń analityków ARR (na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów), w ciągu jedenastu miesięcy 2013 r. z kraju wyeksportowano 643 tys. ton drobiu (w ekwiwalencie mięsa)11, o 9% więcej niż przed rokiem (dynamika wzrostu eksportu w okresie jedenastu miesięcy 2012 r. wyniosła 22%). Wolniejsze tempo wzrostu eksportu w 2013 r. jest wynikiem rosnącej produkcji drobiarskiej na świecie (w tym w UE).
Analitycy ARR szacują, że w całym 2013 r. eksport asortymentu drobiowego wyniósł ponad 700 tys. ton i był o około 10% większy niż w 2012 r. W 2014 r. przewiduje się dalszy wzrost eksportu drobiu (o 11%). Wzrost eksportu będzie stymulowany konkurencyjnością cenową polskiego asortymentu na rynku międzynarodowym oraz rosnącą konsumpcją globalną.
Od 2009 r. systematycznie zwiększa się import drobiu do Polski. W okresie od stycznia do listopada 2013 r. do Polski w ekwiwalencie mięsa sprowadzono 88 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, tj. o 13% więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. W 2013 r. wzrósł zwłaszcza import żywca drobiowego, którego udział w strukturze towarowej eksportu asortymentu drobiowego (w przeliczeniu na ekwiwalent mięsa) wyniósł 50%. Asortyment drobiowy sprowadzany był głównie z krajów Unii Europejskiej. Szacuje się, że w 2013 r. import asortymentu drobiowego wyniósł około 95 tys. ton wobec 84 tys. ton w 2012 r. W 2014 r. analitycy ARR przewidują dalszy, 5-procentowy wzrost importu asortymentu drobiowego.
Spożycie
Zgodnie z szacunkiem IERiGŻ – PIB bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2013 r. wyniosło 27 kg na mieszkańca i było o ponad 3% większe od notowanego w 2012 r. Wzrost spożycia drobiu wynikał z jego znacznej konkurencyjności cenowej w stosunku do innych gatunków mięsa. Zwyżka konsumpcji mięsa drobiowego była jednak mniej dynamiczna niż w 2012 r., co wynikało z bariery popytu na rynku krajowym. W 2014 r. przewiduje się dalsze spowolnienie wzrostowej tendencji w konsumpcji mięsa drobiowego. Według prognozy IERiGŻ – PIB w 2014 r. spożycie drobiu może zwiększyć się o około 2% do 27,5 kg na mieszkańca.
Prognoza cen skupu kurcząt brojlerów do czerwca 2014 r.
Ocenia się, że w pierwszej połowie 2014 r. ceny skupu kurcząt brojlerów będą kształtować się na poziomie o 5-10% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Przyczyni się do tego wzrost produkcji w kraju i za granicą oraz przewidywany spadek cen trzody chlewnej i bydła. Uwzględniając wahania sezonowe Zespół Ekspertów prognozuje, że przeciętne ceny skupu kurcząt brojlerów do czerwca 2014 r. mogą kształtować się następująco: Kurczęta brojlery zł/kg marzec 3,60-3,80 czerwiec 3,70-4,00.
Źródło: ARR