Rynek mięsa wieprzowego- analiza styczeń 2015 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rynek mięsa wieprzowego- analiza styczeń 2015 r.

WedÅ‚ug danych MRiRW styczeÅ„ 2015 r. byÅ‚ kolejnym miesiÄ…cem, w którym odnotowano spadki cen zakupu żywca wieprzowego na polskim rynku. Åšrednia jego cena w ubojniach trzody wyniosÅ‚a 5,18 zÅ‚/kg w masie poubojowej ciepÅ‚ej (mpc), czyli 4,04 zÅ‚/kg* w wadze za żywiec. W stosunku do grudnia 2014 r. cena wieprzowiny spadÅ‚a o 1,7%, natomiast w stosunku do stycznia 2014 r. cena wieprzowiny spadÅ‚a o 19,4%. Dane handlowe za styczeÅ„ 2015 r. wskazujÄ… na zmniejszenie wywozu miÄ™sa wieprzowego o 15,5%. W styczniu 2015 r. eksport wyniósÅ‚ 33,0 tys. ton, co oznaczaÅ‚o, że byÅ‚ o 6,1 tys. ton mniejszy niż rok wczeÅ›niej. Dane dotyczÄ…ce importu w styczniu br. wskazujÄ… na zmniejszenie przywozu miÄ™sa wieprzowego o 0,7% do poziomu 51,2 tys. ton. W styczniu 2015 r. Å›rednia cena referencyjna wieprzowiny dla krajów UE (w tym Polski) byÅ‚a niższa zarówno w porównaniu z grudniem 2014 roku, jak i styczniem 2014 roku odpowiednio o 3,7% i o 18,7%. W styczniu 2015 r. cena wieprzowiny w Polsce wynosiÅ‚a w przeliczeniu 126,20 EUR/100 kg i byÅ‚a o 2,8% niższa od Å›redniej dla UE. W porównaniu z grudniem 2014 r. cena referencyjna w Polsce spadÅ‚a o 2,7%, a w porównaniu ze styczniem 2014 r. byÅ‚a niższa o 20,9%. W analizowanym miesiÄ…cu ulegÅ‚y pogorszeniu relacje cen zakupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen żyta (8,0 w styczniu 2015 r. wobec 8,1 w grudniu 2014 r.) i cen jÄ™czmienia (6,0w styczniu 2015 r. wobec 6,2 w grudniu 2014 r.). Zarówno relacje cen żyta, jak i jÄ™czmienia byÅ‚y gorsze niż przed rokiem. W analizowanym miesiÄ…cu cena targowiskowa prosiÄ…t wynosiÅ‚a 150,22 zÅ‚. Cena ta byÅ‚a o 1,3% niższa w porównaniu z cenÄ… sprzed miesiÄ…ca. W porównaniu z analogicznym miesiÄ…cem 2014 roku prosiÄ™ta byÅ‚y taÅ„sze o 10,2%.

CENY ZAKUPU

WedÅ‚ug danych MRiRW w styczniu 2015 r. odnotowano na polskim rynku (siódmy miesiÄ…c z rzÄ™du) spadek cen zakupu żywca wieprzowego. Åšrednia jego cena w ubojniach trzody wyniosÅ‚a 5,18 zÅ‚/kg w masie poubojowej ciepÅ‚ej (mpc), czyli 4,04 zÅ‚/kg* w wadze za żywiec. W stosunku do grudnia 2014 r. cena wieprzowiny spadÅ‚a o 1,7%, natomiast w stosunku do stycznia 2014 r. cena wieprzowiny spadÅ‚a o 19,4%. Zaobserwowano zróżnicowanie cen za żywiec w zależnoÅ›ci od rejonu Polski: od 5,06 zÅ‚/kg w mpc, (czyli 3,94 zÅ‚/kg wagi żywej) w Regionie Zachodnim do 5,24 zÅ‚/kg w mpc (czyli 4,09 zÅ‚/kg wagi żywej) - w Regionie Åšrodkowo-Wschodnim. Ceny różniÅ‚y siÄ™ także w zależnoÅ›ci od klas jakoÅ›ci handlowej surowca. Åšrednio w kraju za surowiec w klasie E pÅ‚acono 5,30 zÅ‚/kg w mpc, (czyli 4,01 zÅ‚/kg w wadze żywej). Najniższe ceny dotyczyÅ‚y najtÅ‚ustszych klas jakoÅ›ci handlowej O i P. Åšrednia cena tuczników w klasie O w kraju wyniosÅ‚a w analizowanym okresie 3,89 zÅ‚/kg w mpc, (czyli 3,01 zÅ‚/kg w żywcu). UdziaÅ‚ najtaÅ„szych klas O i P w strukturze zakupów ksztaÅ‚towaÅ‚ siÄ™ na niskim poziomie 0,5%. 

 

 

W ostatnim tygodniu stycznia 2015 r.: 

  • relacja cen zakupu trzody chlewnej do targowiskowych cen żyta ksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ jak 1:7,9 (1 kg żywca wieprzowego byÅ‚ ekwiwalentem 7,9 kg żyta).
  • relacja cen zakupu trzody chlewnej do targowiskowych cen jÄ™czmienia w analizowanym okresie uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ jak 1:5,9 (1 kg żywca wieprzowego byÅ‚ ekwiwalentem 5,9 kg jÄ™czmienia).

W analogicznym okresie roku ubiegłego relacje te wynosiły odpowiednio 1:8,2 w przypadku cen żyta i 1:6,1 w przypadku cen jęczmienia.

ŹródÅ‚o: Ministerstwo Rolnictwia i Rozwoju Wsi

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.