Według danych MRiRW styczeń 2015 r. był kolejnym miesiącem, w którym odnotowano spadki cen zakupu żywca wieprzowego na polskim rynku. Średnia jego cena w ubojniach trzody wyniosła 5,18 zł/kg w masie poubojowej ciepłej (mpc), czyli 4,04 zł/kg* w wadze za żywiec. W stosunku do grudnia 2014 r. cena wieprzowiny spadła o 1,7%, natomiast w stosunku do stycznia 2014 r. cena wieprzowiny spadła o 19,4%. Dane handlowe za styczeń 2015 r. wskazują na zmniejszenie wywozu mięsa wieprzowego o 15,5%. W styczniu 2015 r. eksport wyniósł 33,0 tys. ton, co oznaczało, że był o 6,1 tys. ton mniejszy niż rok wcześniej. Dane dotyczące importu w styczniu br. wskazują na zmniejszenie przywozu mięsa wieprzowego o 0,7% do poziomu 51,2 tys. ton. W styczniu 2015 r. średnia cena referencyjna wieprzowiny dla krajów UE (w tym Polski) była niższa zarówno w porównaniu z grudniem 2014 roku, jak i styczniem 2014 roku odpowiednio o 3,7% i o 18,7%. W styczniu 2015 r. cena wieprzowiny w Polsce wynosiła w przeliczeniu 126,20 EUR/100 kg i była o 2,8% niższa od średniej dla UE. W porównaniu z grudniem 2014 r. cena referencyjna w Polsce spadła o 2,7%, a w porównaniu ze styczniem 2014 r. była niższa o 20,9%. W analizowanym miesiącu uległy pogorszeniu relacje cen zakupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen żyta (8,0 w styczniu 2015 r. wobec 8,1 w grudniu 2014 r.) i cen jęczmienia (6,0w styczniu 2015 r. wobec 6,2 w grudniu 2014 r.). Zarówno relacje cen żyta, jak i jęczmienia były gorsze niż przed rokiem. W analizowanym miesiącu cena targowiskowa prosiąt wynosiła 150,22 zł. Cena ta była o 1,3% niższa w porównaniu z ceną sprzed miesiąca. W porównaniu z analogicznym miesiącem 2014 roku prosięta były tańsze o 10,2%.
CENY ZAKUPU
Według danych MRiRW w styczniu 2015 r. odnotowano na polskim rynku (siódmy miesiąc z rzędu) spadek cen zakupu żywca wieprzowego. Średnia jego cena w ubojniach trzody wyniosła 5,18 zł/kg w masie poubojowej ciepłej (mpc), czyli 4,04 zł/kg* w wadze za żywiec. W stosunku do grudnia 2014 r. cena wieprzowiny spadła o 1,7%, natomiast w stosunku do stycznia 2014 r. cena wieprzowiny spadła o 19,4%. Zaobserwowano zróżnicowanie cen za żywiec w zależności od rejonu Polski: od 5,06 zł/kg w mpc, (czyli 3,94 zł/kg wagi żywej) w Regionie Zachodnim do 5,24 zł/kg w mpc (czyli 4,09 zł/kg wagi żywej) - w Regionie Środkowo-Wschodnim. Ceny różniły się także w zależności od klas jakości handlowej surowca. Średnio w kraju za surowiec w klasie E płacono 5,30 zł/kg w mpc, (czyli 4,01 zł/kg w wadze żywej). Najniższe ceny dotyczyły najtłustszych klas jakości handlowej O i P. Średnia cena tuczników w klasie O w kraju wyniosła w analizowanym okresie 3,89 zł/kg w mpc, (czyli 3,01 zł/kg w żywcu). Udział najtańszych klas O i P w strukturze zakupów kształtował się na niskim poziomie 0,5%.
W ostatnim tygodniu stycznia 2015 r.:
- relacja cen zakupu trzody chlewnej do targowiskowych cen żyta kształtowała się jak 1:7,9 (1 kg żywca wieprzowego był ekwiwalentem 7,9 kg żyta).
- relacja cen zakupu trzody chlewnej do targowiskowych cen jęczmienia w analizowanym okresie ukształtowała się jak 1:5,9 (1 kg żywca wieprzowego był ekwiwalentem 5,9 kg jęczmienia).
W analogicznym okresie roku ubiegłego relacje te wynosiły odpowiednio 1:8,2 w przypadku cen żyta i 1:6,1 w przypadku cen jęczmienia.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwia i Rozwoju Wsi