Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR od połowy marca br. w większości krajów Unii Europejskiej notowane są spadki cen zakupu żywca wieprzowego będące następstwem perturbacji związanych wystąpieniem epidemii koronawirusa. W okresie od 23.03 do 29 marca 2020 r. za świnie rzeźne klasy E płacono średnio w UE 186,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1%mniej niż w poprzednim tygodniu, o 3% mniej niż przed miesiącem, ale o 24,5% więcej niż przed rokiem. Cena wieprzowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wynosiła177,35 EUR/100 kg i była o 5% niższa od średniej ceny w UE. Mniej niż w Polsce za 100 kg żywca wieprzowego płacono dostawcom m.in. w Belgii (159,60 EUR), we Francji (167,00 EUR), i w Niderlandach (173,18 EUR), a więcej – m.in. w Hiszpanii (187,89 EUR), Niemczech (195,30 EUR) i Danii (201,98 EUR).
W dniach 23–29.03.2020 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za trzodę chlewną w skupie uzyskiwali przeciętnie 6,17 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 5% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 26% droższy niż przed rokiem, a za półtusze wieprzowe płacono średnio 9,07 zł/kg, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z analogicznym okresem 2019 roku półtusze były droższe o 29%.