Åšrednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w lutym br. wyniosÅ‚a 176,2 EUR/100 kg i byÅ‚a o 1,8% niższa niż w styczniu i o 5,4% niższa niż rok wczeÅ›niej. NajwiÄ™kszy spadek cen zanotowano we WÅ‚oszech (-11%), natomiast najwiÄ™kszy wzrost w Estonii (+9%). W Polsce ceny wzrosÅ‚y o 1% do 116,3 EUR/100 kg, lecz pozostaÅ‚y nadal najniższe w caÅ‚ym ugrupowaniu (66% Å›redniej unijnej). NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Niemczech (262 EUR/100 kg). W najbliższym czasie można siÄ™ spodziewać utrzymania siÄ™ cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub ich nieznacznego wzrostu.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA