W lutym br. Australijczycy wyeksportowali 74,8 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 18% mniej niż przed rokiem. Spadek ten jest wynikiem redukcji podaży na rynku australijskim. Warto przy tym zauważyć, że w stosunku do stycznia br. eksport zwiększył się o 47%, co było wynikiem bardzo niskiego poziomu sprzedaży w tym miesiącu. Wywóz do Japonii w lutym br. wyniósł 22,8 tys. ton, i był o 28% większy niż przed rokiem. Z kolei wywóz do Stanów Zjednoczonych obniżył się o 35% do 17,3 tys. ton, a do Korei Południowej zniżkował o 27% do 20,5 tys. ton. Nie zmienił się za to poziom wywozu do Chin, wynosząc 13,8 tys. ton. Mniej australijskiej wołowiny trafiło także do krajów Unii Europejskiej (spadek o 35% do 1,3 tys. ton) oraz do Indonezji (spadek o 40% do 3,1 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA