Według ukraińskiego urzędu statystycznego Gosstat, w 2012 r. produkcja wieprzowiny na Ukrainie obniżyła się, wzrósł natomiast import.
Produkcja mięsa świeżego i schłodzonego wyniosła 171 tys. ton, a mięsa mrożonego – 7 tys. ton i były odpowiednio o 7,1% i o 13,9% niższe niż w 2011 r. Import w tym czasie zwiększył się ponad dwukrotnie (o 207,7 tys. ton), natomiast jego wartość była prawie trzykrotnie wyższa niż w 2011 r. i sięgnęła 446 mln USD. Importowana wieprzowina była niższej jakości, lecz konkurencyjna cenowo, co doprowadziła do zastąpienia rodzimych produktów. Ukraińskie mięso wysokiej jakości trafiło do eksportu, który zwiększył się w porównaniu z 2011 r. o 62% do 20,2 tys. ton o wartości 92,6 mln USD. Napływ wieprzowiny z zagranicy spowodował obniżkę cen na rynku ukraińskim, które na początku 2013 r. były o 4-5% niższe niż w tym samym okresie 2012 r. Średnie ceny 1 kg żywca trzody chlewnej w 2012 r. były o 1,5-3 UAH (0,18-0,36 USD) niż przed rokiem.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress