Od 2010 obserwujemy spadkowÄ… tendencjÄ™ ubojów przemysÅ‚owych bydÅ‚a w kraju, ze Å›rednim 2-procentowym zmniejszeniem iloÅ›ci ubijanych sztuk w okresie 2010-11.
Jednak dane GUS w roku 2012 (styczeÅ„-październik) sÄ… jeszcze mniej optymistyczne i wskazujÄ… 9-procentowy spadek, co porównujÄ…c z analogicznym okresem poprzedniego roku przekÅ‚ada siÄ™ na 100,4 tysiÄ™cy mniej sztuk bydÅ‚a przeznaczonych do uboju. Spadek ten jest gÅ‚ównie spowodowany mniejszÄ… o 87 tys. szt. iloÅ›ciÄ… ubojów bydÅ‚a dorosÅ‚ego. Dotyczy to szczególnie buhajów, byczków i krów, które łącznie stanowiÅ‚y ok. 81% uboju bydÅ‚a w pierwszych dziewiÄ™ciu miesiÄ…cach 2012. PrzeciÄ™tny spadek w tej grupie wyniósÅ‚ 7% porównujÄ…c z poprzednim rokiem i łącznie osiÄ…gnaÄ…Å‚ poziom 67 tys. szt., a w przypadku cielÄ…t byÅ‚ głębszy i wyniósÅ‚ 20%, czyli 13,4 tys. szt. Tak duży spadek może wynikać z wysokich cen miÄ™sa woÅ‚owego, co powoduje, że wÅ‚aÅ›cicielom bardziej opÅ‚aca siÄ™ przeznaczyć cielÄ™ta do chowu i już jako zwierzÄ™ta dorosÅ‚e przeznaczyć na ubój.
Należy przy tym pamiÄ™tać, że 75-80% miÄ™sa woÅ‚owego produkowanego w kraju kierowana jest na eksport. Odnotowany spadek ubojów wpisuje siÄ™ przez to w nieznacznie malejÄ…cy wolumen eksportu. WedÅ‚ug danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych dziewiÄ™ciu miesiÄ…cach 2012 r. byÅ‚ on o 1% niższy niż w analogicznym okresie rok temu. Warto jednak zauważyć, że ze wzglÄ™du na rosnÄ…ce eksportowe ceny woÅ‚owiny: woÅ‚owiny Å›wieżej i chÅ‚odzonej o 7% (r/r), i woÅ‚owiny mrożonej o 3% r/r w rezultacie wartość eksportu w analizowanym okresie wzrosÅ‚a o 5%. Tak duży wpÅ‚yw na wartość ogólnego eksportu jest spowodowany aż 83% udziaÅ‚em (wg. wartoÅ›ci i wolumenu) woÅ‚owiny ´Å›wieżej i chÅ‚odzonej w strukturze eksportu miÄ™sa woÅ‚owego.
Zmiany zachodzÄ…ce w wolumenie eksportu woÅ‚owiny mogÄ… być też częściowo tÅ‚umaczone mniejszym o ok. 39% wolumenem eksportu woÅ‚owiny Å›wieżej i chÅ‚odzonej na rynek turecki, który do tej pory byÅ‚ gÅ‚ównym rynkiem zbytu zagranica. Mniejsze zainteresowanie Turcji polskÄ… woÅ‚owinÄ… spowodowaÅ‚o, że Holandia, która w tym roku (styczeÅ„ październik 2012) zwiÄ™kszyÅ‚a o 18% (r/r) wolumen importu, staÅ‚a siÄ™ gÅ‚ównym zagranicznym odbiorcÄ… polskiej woÅ‚owiny.
W pierwszych dziewiÄ™ciu miesiÄ…cach tego roku 20% eksportu miÄ™sa woÅ‚owego Å›wieżego i chÅ‚odzonego, czyli ok. 32 tys. t i 11% miÄ™sa mrożonego, tj. 3,8 tys. t trafiÅ‚o na ten rynek. PozytywnÄ… charakterystykÄ… polskiego eksportu woÅ‚owiny jest wysoka dywersyfikacja rynków zbytu. W efekcie czego zmniejszone zainteresowanie Turcji mogÅ‚o być zrekompensowane wiÄ™kszym eksportem na rynek holenderski i wÅ‚oski.
ŹródÅ‚o: Bank BGÅ»