W dn. 27 maja br. Stany Zjednoczone zwróciły się do Światowej Organizacji Handlu (WTO) z prośbą
o utworzenie panelu ekspertów w celu orzeczenia w sprawie chińskich ceł w imporcie amerykańskiego drobiu. Dwustronne negocjacje Amerykanów z Chińczykami, prowadzone w dn. 24 maja br. nie przyniosły rozwiązania sporu. W 2010 r. Chiny nałożyły cła antydumpingowe i opłaty wyrównawcze
w imporcie mięsa kurcząt z USA na poziomie od 50,3% do 105,4%. Zdaniem Chińczyków, amerykański drób sprzedawany był poniżej ceny rynkowej. Wprowadzone cła miały służyć pokryciu różnicy cen drobiu krajowego i z importu. Amerykanie kwestionowali jednak chińską metodologię,
w której dla porównania wartości sprzedaży stosowano „średni koszt produkcji” zamiast cen na rynku amerykańskim. W 2013 r. panel ekspertów WTO stwierdził, że przez nałożenie ceł antydumpingowych Chiny naruszyły zasady handlu międzynarodowego, a przy ustalaniu szkody dla krajowego przemysłu użyły błędnych kalkulacji. Po werdykcie WTO, w 2014 r. Chiny obniżyły cła antydumpingowe wobec amerykańskich produktów z kurcząt do poziomu 46,6%-73,3%, a cła antysubsydyjne z 30,3% do 4,2%. Zdaniem USA, obniżone cła są nadal niezgodne z zasadami WTO. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) oszacował, że od czasu nałożenia przez Chiny pierwszych ceł w 2010 r. producenci drobiu w USA stracili ponad 1 mld USD, a eksport mięsa kurcząt do Chin obniżył się wobec 2009 r.
o ponad 90%.
Źródło: FAMMU/FAPA