Dnia 4 lipca 2019 r. miało miejsce spotkanie Głównych Lekarzy Weterynarii Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, którego tematem była kwestia bezpieczeństwa żywności.
Z inicjatywy strony polskiej, w dn. 9 lipca 2019 r., w Krakowie odbyło się spotkanie Głównych Lekarzy Weterynarii Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Czeskiej oraz Republiki Słowackiej. Celem spotkania było omówienie kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności oraz zacieśnienie współpracy w tym obszarze. Rozmowom przewodził dr Bogdan Konopka, Główny Lekarz Weterynarii RP.
Strony przedstawiły informacje dotyczące systemów bezpieczeństwa żywności funkcjonujących w poszczególnych krajach, a póżniej wymieniły się doświadczeniami i opiniami w tym względzie.
Główni Lekarze Weterynarii Polski, Czech i Słowacji doszli do wniosku, że przestrzeganie standardów unijnych w procesie produkcji żywności jest najważniejszym zadaniem dla służby weterynaryjnej każdego z państw, a odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa żywności spoczywa w pierwszej kolejności na przedsiębiorstwach sektora spożywczego. W związku z tym strony postanowiły zachęcać podmioty z branży spożywczej do nieustannego ulepszania wdrażanych programów samokontroli na poziomie sektorowym.
Uczestnicy spotkania skupili się na zagadnieniach związanych z możliwością wystąpienia sytuacji kryzysowej. Zwrócili uwagę, iż w przypadku zagrożenia niezwykle ważne jest przestrzeganie procedur ustanowionych przez Unię Europejską oraz ścisła współpraca i sprawna komunikacja pomiędzy służbami weterynaryjnymi państw, których dotyczy incydent. Położono również nacisk na przepływu informacji pomiędzy państwami członkowskimi a ogółem społeczeństwa.
Szefowie służb weterynaryjnych Polski, Czech i Słowacji zdecydowali o ustanowieniu kanału komunikacji pomiędzy ich państwami, w celu omówienia poziomu ryzyka i rzetelnej wymiany informacji, które przekazywane są całemu społeczeństwu. Co więcej, postanowili organizować coroczne spotkania w celu omówienia wspólnych wyzwań w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i wymiany dobrych praktyk stosowanych w poszczególnych krajach.
Źrodło: Główny Inspektorat Weterynarii
Partner portalu