W dn. 23.10.2023r. odbyło się spotkanie sekretarza stanu Ryszarda Bartosika z importerami wołowiny z Japonii i Hongkongu, aby zaprezentować szczegółowe informacji nt. sektora wołowiny w Polsce.
Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego Unii Europejskiej, którego celem jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu. Program promocyjny UE „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach” jest realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).
Spotkanie to posłużyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju oraz warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski.
Japonia i Hongkong to ważni odbiorcy żywności z Polski. W 2022 r. nasz eksport do Japonii osiągnął wielkość 108 mln euro, a mrożona wołowina to najważniejszy produkt eksportowy na ten rynek. Polski eksport żywności do Hongkongu osiągnął natomiast wielkość 93,8 mln euro.
Źródło: MRiRW