Chińskie ministerstwo handlu zamierza w ciągu najbliższego miesiąca skierować na rynek wewnętrzny 3,05 mln ton wieprzowiny z zapasów interwencyjnych, aby zatrzymać postępujący wzrost cen. Od grudnia 2015 r. na rynku pojawiło się już 150 tys. ton mięsa. Rzeźnie otrzymają ponadto premie
w wysokości 9 CNY (1,21 EUR) za kg mięsa, w przypadku zwiększenia produkcji. Od początku roku ceny hurtowe wieprzowiny w Chinach wzrosły o 14% do 26 CNY/kg (3,5 EUR/kg). W pierwszym kwartale br. chiński import wieprzowiny był prawie dwukrotnie wyższy niż przed rokiem. Analitycy przewidują utrzymanie się wysokich cen wieprzowiny i inflacji w Chinach przez cały rok, co będzie sprzyjało atrakcyjności przywozu. USDA prognozuje, że w 2016 r. chiński import wieprzowiny wzrośnie o 26% do 1,3 mln ton. Chiny mogą tym samym stać się w tym roku największym na świecie importerem tego gatunku mięsa, wyprzedzając Japonię. Głównym czynnikiem wzrostu cen i importu wieprzowiny w Państwie Środka jest gwałtowna redukcja krajowego pogłowia trzody chlewnej
i produkcji mięsa. Według analityków, odbudowy stada świń oraz produkcji można się spodziewać dopiero w 2017 r.
Źródło: FAMMU/FAPA