Średniookresowe prognozy dla rynku wołowiny w UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Średniookresowe prognozy dla rynku wołowiny w UE

Jak podaje FAMMU/FAPA według średniookresowych prognoz Komisji Europejskiej, ze względu na zmiany zachodzące w stadzie bydła mlecznego, które decyduje o blisko dwóch trzecich produkcji wołowiny we Wspólnocie, wytwórczość tego gatunku mięsa brutto w Unii w 2023 r. obniży się o około 7% w stosunku do poziomu z lat 2010-2012 do 7,6 mln ton. Spadek podaży wpłynie tym samym na stopniowe kurczenie się eksportu, który pod koniec prognozowanego okresu wyniesie 116 tys. ton, czyli będzie o ponad 50% niższy niż w latach 2010-2012. W kierunkach eksportu wzrośnie znaczenie odbiorców z Korei Południowej oraz krajów Bliskiego Wschodu, zmaleje zaś Rosji. W 2023 r. import tego gatunku mięsa z krajów trzecich wyniesie prawdopodobnie 405 tys. ton, tj. będzie znacznie większy niż w 2012 r., ale jednocześnie mniejszy niż w 2005 r. Wzrost ten będzie wynikiem rosnącej produkcji wołowiny z krajach Ameryki Południowej, tj. w Brazylii, Argentynie oraz Urugwaju. Tym niemiej trzeba podkreślić, że przywóz wołowiny z tych krajów nie przekroczy poziomu importu z lat 2005-2007 ze względu na kurczącą się różnicę poziomu cen oraz rosnący popyt na mięso na innych rynkach zbytu. Ponadto należy zaznaczyć, że prognozy Komisji nie biorą pod uwagę potencjalnego wpływu na poziom importu porozumienia o dwustronnym handlu zawartym przez Wspólnotę z Kanadą. Poziom spożycia wołowiny w Unii będzie pozostawał zależny od kształtowania się podaży oraz pułapu cenowego. W 2023 r. spożycie wołowiny przypadające na jednego mieszkańca Wspólnoty obniży się o 5,7% w stosunku do poziomu z lat 2010-2012 do 10,5 kg/osobę. Różnica w poziomie spożycia w krajach „starej Unii” (12,2 kg/osobę) oraz nowych krajów (3,8 kg/osobę) nadal będzie znaczna. Niska podaż wpłynie na utrzymanie się cen wołowiny na wysokim pułapie 4086 EUR/t, tj. poziomie cenowym wyższym niż w latach 2012-2013.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.