Średniookresowe prognozy dla rynku wołowiny w UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Średniookresowe prognozy dla rynku wołowiny w UE

Jak podaje FAMMU/FAPA wedÅ‚ug Å›redniookresowych prognoz Komisji Europejskiej, ze wzglÄ™du na zmiany zachodzÄ…ce w stadzie bydÅ‚a mlecznego, które decyduje o blisko dwóch trzecich produkcji woÅ‚owiny we Wspólnocie, wytwórczość tego gatunku miÄ™sa brutto w Unii w 2023 r. obniży siÄ™ o okoÅ‚o 7% w stosunku do poziomu z lat 2010-2012 do 7,6 mln ton. Spadek podaży wpÅ‚ynie tym samym na stopniowe kurczenie siÄ™ eksportu, który pod koniec prognozowanego okresu wyniesie 116 tys. ton, czyli bÄ™dzie o ponad 50% niższy niż w latach 2010-2012. W kierunkach eksportu wzroÅ›nie znaczenie odbiorców z Korei PoÅ‚udniowej oraz krajów Bliskiego Wschodu, zmaleje zaÅ› Rosji. W 2023 r. import tego gatunku miÄ™sa z krajów trzecich wyniesie prawdopodobnie 405 tys. ton, tj. bÄ™dzie znacznie wiÄ™kszy niż w 2012 r., ale jednoczeÅ›nie mniejszy niż w 2005 r. Wzrost ten bÄ™dzie wynikiem rosnÄ…cej produkcji woÅ‚owiny z krajach Ameryki PoÅ‚udniowej, tj. w Brazylii, Argentynie oraz Urugwaju. Tym niemiej trzeba podkreÅ›lić, że przywóz woÅ‚owiny z tych krajów nie przekroczy poziomu importu z lat 2005-2007 ze wzglÄ™du na kurczÄ…cÄ… siÄ™ różnicÄ™ poziomu cen oraz rosnÄ…cy popyt na miÄ™so na innych rynkach zbytu. Ponadto należy zaznaczyć, że prognozy Komisji nie biorÄ… pod uwagÄ™ potencjalnego wpÅ‚ywu na poziom importu porozumienia o dwustronnym handlu zawartym przez WspólnotÄ™ z KanadÄ…. Poziom spożycia woÅ‚owiny w Unii bÄ™dzie pozostawaÅ‚ zależny od ksztaÅ‚towania siÄ™ podaży oraz puÅ‚apu cenowego. W 2023 r. spożycie woÅ‚owiny przypadajÄ…ce na jednego mieszkaÅ„ca Wspólnoty obniży siÄ™ o 5,7% w stosunku do poziomu z lat 2010-2012 do 10,5 kg/osobÄ™. Różnica w poziomie spożycia w krajach „starej Unii” (12,2 kg/osobÄ™) oraz nowych krajów (3,8 kg/osobÄ™) nadal bÄ™dzie znaczna. Niska podaż wpÅ‚ynie na utrzymanie siÄ™ cen woÅ‚owiny na wysokim puÅ‚apie 4086 EUR/t, tj. poziomie cenowym wyższym niż w latach 2012-2013.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.