Jak podaje FAMMU/FAPA wedÅ‚ug Å›redniookresowych prognoz Komisji Europejskiej, ze wzglÄ™du na zmiany zachodzÄ…ce w stadzie bydÅ‚a mlecznego, które decyduje o blisko dwóch trzecich produkcji woÅ‚owiny we Wspólnocie, wytwórczość tego gatunku miÄ™sa brutto w Unii w 2023 r. obniży siÄ™ o okoÅ‚o 7% w stosunku do poziomu z lat 2010-2012 do 7,6 mln ton. Spadek podaży wpÅ‚ynie tym samym na stopniowe kurczenie siÄ™ eksportu, który pod koniec prognozowanego okresu wyniesie 116 tys. ton, czyli bÄ™dzie o ponad 50% niższy niż w latach 2010-2012. W kierunkach eksportu wzroÅ›nie znaczenie odbiorców z Korei PoÅ‚udniowej oraz krajów Bliskiego Wschodu, zmaleje zaÅ› Rosji. W 2023 r. import tego gatunku miÄ™sa z krajów trzecich wyniesie prawdopodobnie 405 tys. ton, tj. bÄ™dzie znacznie wiÄ™kszy niż w 2012 r., ale jednoczeÅ›nie mniejszy niż w 2005 r. Wzrost ten bÄ™dzie wynikiem rosnÄ…cej produkcji woÅ‚owiny z krajach Ameryki PoÅ‚udniowej, tj. w Brazylii, Argentynie oraz Urugwaju. Tym niemiej trzeba podkreÅ›lić, że przywóz woÅ‚owiny z tych krajów nie przekroczy poziomu importu z lat 2005-2007 ze wzglÄ™du na kurczÄ…cÄ… siÄ™ różnicÄ™ poziomu cen oraz rosnÄ…cy popyt na miÄ™so na innych rynkach zbytu. Ponadto należy zaznaczyć, że prognozy Komisji nie biorÄ… pod uwagÄ™ potencjalnego wpÅ‚ywu na poziom importu porozumienia o dwustronnym handlu zawartym przez WspólnotÄ™ z KanadÄ…. Poziom spożycia woÅ‚owiny w Unii bÄ™dzie pozostawaÅ‚ zależny od ksztaÅ‚towania siÄ™ podaży oraz puÅ‚apu cenowego. W 2023 r. spożycie woÅ‚owiny przypadajÄ…ce na jednego mieszkaÅ„ca Wspólnoty obniży siÄ™ o 5,7% w stosunku do poziomu z lat 2010-2012 do 10,5 kg/osobÄ™. Różnica w poziomie spożycia w krajach „starej Unii” (12,2 kg/osobÄ™) oraz nowych krajów (3,8 kg/osobÄ™) nadal bÄ™dzie znaczna. Niska podaż wpÅ‚ynie na utrzymanie siÄ™ cen woÅ‚owiny na wysokim puÅ‚apie 4086 EUR/t, tj. poziomie cenowym wyższym niż w latach 2012-2013.