Według nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z maja br., w 2014 r. światowa produkcja mięsa zwiększy się o 3,3 mln ton lub 1,1%, i wyniesie 311,8 mln ton, podaje FAMMU/FAPA. Wzrośnie ona przede wszystkim w krajach rozwijających się, w których zlokalizowane są główne centra rosnącego popytu. Zdaniem FAO spadek cen pasz przyczynił się do niewielkiego zredukowania cen mięsa wieprzowego oraz drobiu na rynku światowym, w odróżnieniu od cen mięsa wołowego oraz baraniego, które pozostały na wysokim poziomie.
Wysokie ceny wołowiny oraz baraniny były wynikiem ograniczonej podaży mięsa dostępnego na eksport. Jak prognozują eksperci FAO, w 2014 r. do światowego handlu trafi 31,3 mln ton mięsa, tj. o 1,4% więcej niż przed rokiem. Oznacza to jednocześnie, że w handlu znajdzie się 10% światowej produkcji mięsa. Dynamika wzrostu eksportu mięsa na świecie będzie mniejsza niż w poprzednich latach, o czym zaważą spadki produkcji w niektórych krajach, będących ważnymi eksporterami. W 2014 r. do światowego handlu trafi mniej mięsa wieprzowego (spadek o 2,1%) oraz mięsa owczego (spadek o 3,7%), więcej zaś drobiu (wzrost 2,4%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 3,5%). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa trafiającym do handlu (43% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (30% udział), wieprzowinę (23% udział) oraz mięso owcze (3% udział).