Światowy rynek mięsa – prognozy FAO - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Światowy rynek mięsa – prognozy FAO

Według nowego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z maja br., w 2014 r. światowa produkcja mięsa zwiększy się o 3,3 mln ton lub 1,1%, i wyniesie 311,8 mln ton, podaje FAMMU/FAPA. Wzrośnie ona przede wszystkim w krajach rozwijających się, w których zlokalizowane są główne centra rosnącego popytu. Zdaniem FAO spadek cen pasz przyczynił się do niewielkiego zredukowania cen mięsa wieprzowego oraz drobiu na rynku światowym, w odróżnieniu od cen mięsa wołowego oraz baraniego, które pozostały na wysokim poziomie.

Wysokie ceny wołowiny oraz baraniny były wynikiem ograniczonej podaży mięsa dostępnego na eksport. Jak prognozują eksperci FAO, w 2014 r. do światowego handlu trafi 31,3 mln ton mięsa, tj. o 1,4% więcej niż przed rokiem. Oznacza to jednocześnie, że w handlu znajdzie się 10% światowej produkcji mięsa. Dynamika wzrostu eksportu mięsa na świecie będzie mniejsza niż w poprzednich latach, o czym zaważą spadki produkcji w niektórych krajach, będących ważnymi eksporterami. W 2014 r. do światowego handlu trafi mniej mięsa wieprzowego (spadek o 2,1%) oraz mięsa owczego (spadek o 3,7%), więcej zaś drobiu (wzrost 2,4%) oraz mięsa wołowego (wzrost o 3,5%). Mięso drobiowe pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa trafiającym do handlu (43% udział w handlu ogółem), wyprzedzając pod tym względem wołowinę (30% udział), wieprzowinę (23% udział) oraz mięso owcze (3% udział).

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.