WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, Å›rednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w maju br. wyniosÅ‚a 196,5 EUR/100 kg i wzrosÅ‚a w skali miesiÄ…ca o 1%., podaje FAMMU/FAPA. W stosunku do maja 2013 r. notowania byÅ‚y o 0,4% niższe, a wobec Å›redniej z tego samego okresu z ostatnich 5 lat - o 6% wyższe.
W maju br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 12 państwach członkowskich, w największym stopniu na Słowacji (+6%). W 11 krajach ceny obniżyły się, najbardziej w Bułgarii (-4%). Notowania polskich kurcząt spadły o 2% do 134,3 EUR/100 kg i pozostały najniższe w całym ugrupowaniu (68% średniej unijnej), przed litewskimi i bułgarskimi.
NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Niemczech i Finlandii (266-268 EUR/100 kg). Spadek eksportu unijnego drobiu do krajów trzecich w I kwartale br. jest czynnikiem ograniczajÄ…cym wzrosty cen kurczÄ…t.