Od połowy marca br. do 17.05.2020 r. na rynku krajowym utrzymywała się spadkowa tendencja cen skupu żywca wieprzowego. Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w dniach 11–17.05.2020 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 4,88 zł/kg, o 5,5% taniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 19,5% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzedroku cena tego żywca była o 16% niższa. Na dzień 27.05.2020 r. średnia cena żywca wynosiła 5,30 zł/kg*, co wskazuje na tendencję wzrostu cen.
Spadki cen wieprzowiny odnotowano również w większości krajów UE. W drugim tygodniu maja br. średnia unijna cena świń rzeźnychklasy E wyniosła 158,38 EUR/100 kg i była o 4% niższa niż tydzień wcześniej, o 12,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 8% niższa niż przed rokiem. Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała sięna poziomie 140,47 EUR/100 kg, o 11% niższym niż średnio w UE.
W drugim tygodniu maja br. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 7,23 zł/kg, o 7% taniej niż tydzień wcześniej i o 18% taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena półtusz była o 15,5% niższa niż przed rokiem. Na dzień 28.05. 2020 r. odzwierciedlenie podwyżek żywca można dostrzec w rosnącej cenie póltusz, gdzie średnia cena na dzień 27.05.2020 r. wyniosła 8,10 zł *
* na podstawie własnych obserwacji i analiz rynkowych.