Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w Unii Europejskiej utrzymuje się wzrost cen żywca wieprzowego. W okresie 22–28.02.2021 r. (dane Komisji Europejskiej) za świnie rzeźne klasy E średnio w UE płacono 135,69 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 3,5% więcej niżw poprzednim tygodniu oraz o 6% więcej niż przed miesiącem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 136,26EUR/100 kg i była o 0,57 EUR/100 kg wyższa odśredniej ceny w UE oraz o 4,78 EUR/100 kg wyższa od ceny w Niemczech.
W Polsce, w ostatnim tygodniu lutego br. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) dostawcom za trzodę chlewną płacono przeciętnie 4,68 zł/kg, o 8%więcej niż w poprzednim notowaniu i o 18% więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca byłao 26% niższa niż przed rokiem.
Krajowe ceny żywca wieprzowego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za świnie rzeźne – 4,75 zł/kg – uzyskiwali dostawcy z makroregionu środkowo-wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, mazowieckie i podlaskie, a najmniej – 4,55 zł/kg – z makroregionu południowo- wschodniego, obejmującego woj.: lubelskie, ma- łopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie.
W ślad za wzrostem cen w skupie drożały również elementy wieprzowe. W dniach 22–28 lutego br. półtusze wieprzowe zbywano po 6,63 zł/kg, o 6% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 14% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była jednak o 26% niższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.