Sytuacja na rynku wieprzowiny w 8. tygodniu 2021 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Sytuacja na rynku wieprzowiny w 8. tygodniu 2021 r.

Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR w Unii Europejskiej utrzymuje się wzrost cen żywca wieprzowego. W okresie 22–28.02.2021 r. (dane Komisji Europejskiej) za świnie rzeźne klasy E średnio w UE płacono 135,69 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 3,5% więcej niżw poprzednim tygodniu oraz o 6% więcej niż przed miesiącem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 136,26EUR/100 kg i była o 0,57 EUR/100 kg wyższa odśredniej ceny w UE oraz o 4,78 EUR/100 kg wyższa od ceny w Niemczech.

W Polsce, w ostatnim tygodniu lutego br. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) dostawcom za trzodę chlewną płacono przeciętnie 4,68 zł/kg, o 8%więcej niż w poprzednim notowaniu i o 18% więcej niż przed miesiącem. Cena tego żywca byłao 26% niższa niż przed rokiem.

Krajowe ceny żywca wieprzowego były zróżnicowane regionalnie. Najwięcej za świnie rzeźne – 4,75 zł/kg – uzyskiwali dostawcy z makroregionu środkowo-wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, mazowieckie i podlaskie, a najmniej – 4,55 zł/kg – z makroregionu południowo- wschodniego, obejmującego woj.: lubelskie, ma- łopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie.

W ślad za wzrostem cen w skupie drożały również elementy wieprzowe. W dniach 22–28 lutego br. półtusze wieprzowe zbywano po 6,63 zł/kg, o 6% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 14% drożej niż przed miesiącem. Cena półtusz była jednak o 26% niższa niż w analogicznym tygodniu 2020 r.


Autor: Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.