Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w listopadzie br. wyniosła 190,1 EUR/100 kg i była o 1% niższa niż w październiku i o 2,5% niższa niż przed rokiem, podaje FAMMU/FAPA. W stosunku do średniej z ostatnich pięciu lat ceny były jeszcze o 6% wyższe. W listopadzie kurczęta potaniały w skali miesiąca w 19 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Szwecji (-9%), Rumunii (-7%), Polsce i Bułgarii (-5%). Ceny polskich kurcząt obniżyły się do 121,2 EUR/100 kg, pozostając najniższymi w całym ugrupowaniu (64% średniej unijnej) przed litewskimi i brytyjskimi (78% i 81% średniej w UE). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ponad 260 EUR/100 kg). W pierwszych dwóch tygodniach grudnia ceny kurcząt w UE nadal obniżały się do poziomu 187,5 EUR/100 kg w 50 tygodniu. Na spadek cen wpływ mają czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. W najbliższym czasie można się spodziewać utrzymania się cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub ich nieznacznego wzrostu. Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych będzie czynnikiem wzmacniającym ceny.