Åšrednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w listopadzie br. wyniosÅ‚a 190,1 EUR/100 kg i byÅ‚a o 1% niższa niż w październiku i o 2,5% niższa niż przed rokiem, podaje FAMMU/FAPA. W stosunku do Å›redniej z ostatnich piÄ™ciu lat ceny byÅ‚y jeszcze o 6% wyższe. W listopadzie kurczÄ™ta potaniaÅ‚y w skali miesiÄ…ca w 19 paÅ„stwach czÅ‚onkowskich UE, w najwiÄ™kszym stopniu w Szwecji (-9%), Rumunii (-7%), Polsce i BuÅ‚garii (-5%). Ceny polskich kurczÄ…t obniżyÅ‚y siÄ™ do 121,2 EUR/100 kg, pozostajÄ…c najniższymi w caÅ‚ym ugrupowaniu (64% Å›redniej unijnej) przed litewskimi i brytyjskimi (78% i 81% Å›redniej w UE). NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (ponad 260 EUR/100 kg). W pierwszych dwóch tygodniach grudnia ceny kurczÄ…t w UE nadal obniżaÅ‚y siÄ™ do poziomu 187,5 EUR/100 kg w 50 tygodniu. Na spadek cen wpÅ‚yw majÄ… czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opÅ‚acalnoÅ›ci. W najbliższym czasie można siÄ™ spodziewać utrzymania siÄ™ cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub ich nieznacznego wzrostu. Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych bÄ™dzie czynnikiem wzmacniajÄ…cym ceny.