UE podzielona co do systemu "COOL'' dla składników mięsnych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE podzielona co do systemu "COOL'' dla składników mięsnych

Podczas posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE w dn. 24 marca br. Komisja Europejska przedstawiÅ‚a paÅ„stwom czÅ‚onkowskim wyniki raportu oceniajÄ…cego wykonalność rozszerzenia systemu obowiÄ…zkowego systemu oznakowania „COOL” na skÅ‚adniki miÄ™sne we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. PaÅ„stwa czÅ‚onkowskie UE sÄ… nadal podzielone co do pomysÅ‚u rozszerzenia systemu. Za obowiÄ…zkowym oznakowaniem kraju pochodzenia skÅ‚adników miÄ™snych opowiedziaÅ‚o siÄ™ wiele z nich, gÅ‚ównie Francja i Szwecja. Niektóre delegacje chciaÅ‚y jednak, aby na etykiecie pojawiÅ‚o siÄ™ konkretne paÅ„stwo czÅ‚onkowskie UE lub kraj trzeci, a inne preferowaÅ‚y oznakowanie „pochodzenie z UE/spoza UE”. Wielka Brytania, Czechy i Belgia opowiedziaÅ‚y siÄ™ natomiast za utrzymaniem obecnie stosowanego dobrowolnego oznakowania. Z przedstawionego przez KomisjÄ™ raportu wynika, że konsumenci sÄ… zainteresowani wskazaniem pochodzenia miÄ™sa, lecz nie sÄ… przygotowani, aby ponosić dodatkowe koszty z tym zwiÄ…zane. Im bardziej precyzyjne oznakowanie, tym wyższa cena jego wprowadzenia. JeÅ›li przedsiÄ™biorcy bÄ™dÄ… musieli wskazywać pochodzenie miÄ™sa, bÄ™dÄ… bardziej selektywnie wybierać dostawców, zmniejszać liczbÄ™ poÅ›redników oraz unikać stosowania miÄ™sa drobnego i tÅ‚uszczu. Aby zapobiec nadużyciom, wiarygodność systemu bÄ™dzie wymagaÅ‚a zintensyfikowania kontroli przez wÅ‚adze publiczne. Komisja w raporcie wskazuje, że dalsze dziaÅ‚ania dotyczÄ…ce systemu COOL dla skÅ‚adników miÄ™snych, w tym przygotowanie aktów prawnych, powinny być rozważane na podstawie dyskusji Rady UE z Parlamentem Europejskim, jako podaje FAMMU/FAPA.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.