UE podzielona co do systemu "COOL'' dla składników mięsnych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE podzielona co do systemu "COOL'' dla składników mięsnych

Podczas posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE w dn. 24 marca br. Komisja Europejska przedstawiła państwom członkowskim wyniki raportu oceniającego wykonalność rozszerzenia systemu obowiązkowego systemu oznakowania „COOL” na składniki mięsne we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Państwa członkowskie UE są nadal podzielone co do pomysłu rozszerzenia systemu. Za obowiązkowym oznakowaniem kraju pochodzenia składników mięsnych opowiedziało się wiele z nich, głównie Francja i Szwecja. Niektóre delegacje chciały jednak, aby na etykiecie pojawiło się konkretne państwo członkowskie UE lub kraj trzeci, a inne preferowały oznakowanie „pochodzenie z UE/spoza UE”. Wielka Brytania, Czechy i Belgia opowiedziały się natomiast za utrzymaniem obecnie stosowanego dobrowolnego oznakowania. Z przedstawionego przez Komisję raportu wynika, że konsumenci są zainteresowani wskazaniem pochodzenia mięsa, lecz nie są przygotowani, aby ponosić dodatkowe koszty z tym związane. Im bardziej precyzyjne oznakowanie, tym wyższa cena jego wprowadzenia. Jeśli przedsiębiorcy będą musieli wskazywać pochodzenie mięsa, będą bardziej selektywnie wybierać dostawców, zmniejszać liczbę pośredników oraz unikać stosowania mięsa drobnego i tłuszczu. Aby zapobiec nadużyciom, wiarygodność systemu będzie wymagała zintensyfikowania kontroli przez władze publiczne. Komisja w raporcie wskazuje, że dalsze działania dotyczące systemu COOL dla składników mięsnych, w tym przygotowanie aktów prawnych, powinny być rozważane na podstawie dyskusji Rady UE z Parlamentem Europejskim, jako podaje FAMMU/FAPA.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.