Åšrednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w kwietniu br. wyniosÅ‚a 194,1 EUR/100 kg i w stosunku do marca wzrosÅ‚a o 0,5%. W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczÄ™ta byÅ‚y droższe Å›rednio o 3%. W kwietniu br. najgłębszy miesiÄ™czny spadek cen kurczÄ…t (o ok. 5%) miaÅ‚ miejsce w Polsce (-5% do 140,8 EUR/100 kg) i Portugalii (-4%).
Polskie kurczęta, po marcowym wzroście cen, były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (73% średniej unijnej). W kwietniu najbardziej podrożały natomiast kurczęta we Włoszech (+7%) i Danii (+4%). Najwięcej płacono za tuszki ponownie w Finlandii, na Cyprze, w Szwecji i Niemczech (258-269 EUR/100 kg).
Ceny kurczÄ…t brojlerów na rynku unijnym stopniowo obniżaÅ‚y siÄ™ od stycznia do poÅ‚owy marca br. m. in. w wyniku redukcji przez KomisjÄ™ EuropejskÄ… refundacji wywozowych dla mrożonego miÄ™sa kurczÄ…t. Niższy poziom dopÅ‚at mógÅ‚ zmniejszyć opÅ‚acalność wywozu, przez co wiÄ™cej miÄ™sa zostaÅ‚o do zagospodarowania na rynku unijnym. Od poÅ‚owy marca ceny kurczÄ…t na rynku unijnym rosnÄ…, na co wpÅ‚yw majÄ… m.in. wysokie koszty produkcji. WedÅ‚ug prognoz Komisji Europejskiej, zarówno unijna produkcja drobiu, jak i spożycie wzrosnÄ… w tym roku nieznacznie – odpowiednio 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton. Eksport zwiÄ™kszy siÄ™ o 3,4% do 1,37 mln ton, a import zmaleje o 1,6% do 805 tys. ton. Powyższe czynniki bÄ™dÄ… prawdopodobnie wywieraÅ‚y presjÄ™ na wzrost cen kurczÄ…t w najbliższym okresie.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej