UE- sytuacja cenowa na rynku kurcząt brojlerów - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- sytuacja cenowa na rynku kurcząt brojlerów

Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w kwietniu br. wyniosła 194,1 EUR/100 kg i w stosunku do marca wzrosła o 0,5%. W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczęta były droższe średnio o 3%. W kwietniu br. najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt (o ok. 5%) miał miejsce w Polsce (-5% do 140,8 EUR/100 kg) i Portugalii (-4%).


Polskie kurczęta, po marcowym wzroście cen, były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (73% średniej unijnej). W kwietniu najbardziej podrożały natomiast kurczęta we Włoszech (+7%) i Danii (+4%). Najwięcej płacono za tuszki ponownie w Finlandii, na Cyprze, w Szwecji i Niemczech (258-269 EUR/100 kg).


Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym stopniowo obniżały się od stycznia do połowy marca br. m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt. Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku unijnym. Od połowy marca ceny kurcząt na rynku unijnym rosną, na co wpływ mają m.in. wysokie koszty produkcji. Według prognoz Komisji Europejskiej, zarówno unijna produkcja drobiu, jak i spożycie wzrosną w tym roku nieznacznie – odpowiednio 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton. Eksport zwiększy się o 3,4% do 1,37 mln ton, a import zmaleje o 1,6% do 805 tys. ton. Powyższe czynniki będą prawdopodobnie wywierały presję na wzrost cen kurcząt w najbliższym okresie.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.