Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w kwietniu br. wyniosła 194,1 EUR/100 kg i w stosunku do marca wzrosła o 0,5%. W porównaniu z tym samym okresem 2012 r. kurczęta były droższe średnio o 3%. W kwietniu br. najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt (o ok. 5%) miał miejsce w Polsce (-5% do 140,8 EUR/100 kg) i Portugalii (-4%).
Polskie kurczęta, po marcowym wzroście cen, były ponownie najtańsze w całym ugrupowaniu (73% średniej unijnej). W kwietniu najbardziej podrożały natomiast kurczęta we Włoszech (+7%) i Danii (+4%). Najwięcej płacono za tuszki ponownie w Finlandii, na Cyprze, w Szwecji i Niemczech (258-269 EUR/100 kg).
Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym stopniowo obniżały się od stycznia do połowy marca br. m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt. Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku unijnym. Od połowy marca ceny kurcząt na rynku unijnym rosną, na co wpływ mają m.in. wysokie koszty produkcji. Według prognoz Komisji Europejskiej, zarówno unijna produkcja drobiu, jak i spożycie wzrosną w tym roku nieznacznie – odpowiednio 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton. Eksport zwiększy się o 3,4% do 1,37 mln ton, a import zmaleje o 1,6% do 805 tys. ton. Powyższe czynniki będą prawdopodobnie wywierały presję na wzrost cen kurcząt w najbliższym okresie.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej