UE- weszły w życie przepisy o systemach utrzymania loch - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- weszły w życie przepisy o systemach utrzymania loch

W dn. 1 stycznia 2013 r. w UE weszły w życie postanowienia dyrektywy Rady 2008/120/WE ustanawiającej minimalne normy ochrony świń, odnoszące się do systemów utrzymania loch.


Zgodnie z tymi przepisami, od początku tego roku kojce pojedyncze dla loch i loszek prośnych powinny zostać wycofane i zastąpione grupowym systemem utrzymania. Do państw członkowskich deklarujących po 1 stycznia br. 100% stopień dostosowania do wymogów dyrektywy należą Wielka Brytania, Szwecja, Luksemburg, Austria i Estonia. Kraje z północnej części UE zgłaszają również wysoki stopień dostosowania – np. Holandia – 93%, Dania – 94%, Niemcy i Czechy – blisko 100%. Gorsza sytuacja ma miejsce w państwach z południa Europy – np. Hiszpania deklaruje 85% dostosowanie, a Francja i Włochy – tylko niecałe 50%. Brakuje szczegółowych danych dotyczących krajów z Europy Środkowo-Wschodniej, przy czym duże gospodarstwa produkcyjne z tego regionu są już w większości dostosowane.

Stopień przygotowania w Polsce jest dość wysoki. Zakaz utrzymywania loch w kojcach pojedynczych w okresie od 4 tygodnia po pokryciu do tygodnia przed wyproszeniem obowiązuje od maja 2004 r. Przepis ten dotyczy gospodarstw oddanych do użytku lub modernizowanych po 1 stycznia 2003 r.

Według prognoz, wprowadzenie nowych przepisów spowoduje w tym roku redukcję pogłowia loch w UE o 5-10% w porównaniu ze stanem z 2011 r. Przełoży się to na spadek liczby sprzedanych prosiąt oraz tuczników.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.