Według wstępnych danych, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w styczniu br. wyniosła 191,8 EUR/100 kg i była o 0,4% wyższa niż w grudniu 2013 r., lecz o 1,5% niższa niż w styczniu 2013 r. W stosunku do średniej z tego samego okresu w ciągu ostatnich pięciu lat ceny były jeszcze o 8% wyższe. W styczniu br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 12 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Portugalii (+8%), Danii (+65), Hiszpanii i Słowenii (+5%). Ceny polskich kurcząt wzrosły o 1,6% do 130,9 EUR/100 kg, pozostając jednak najniższymi w całym ugrupowaniu (68% średniej unijnej) przed bułgarskimi i litewskimi. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (266-268 EUR/100 kg). Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych jest czynnikiem wzmacniającym ceny, jak podaje FAMMU/FAPA.