Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 2,58 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,4% więcej niż w tym samym okresie 2012 r, podaje FAMMU/FAPA. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43%) i podroby (32%), których wyekspediowano odpowiednio o 9% i 1% więcej niż przed rokiem. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE wysyłki żywca były jednak o ponad jedną trzecią niższe, spadł również o jedną czwartą wywóz świeżego mięsa. Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów Niemcy i Hiszpania zanotowały spadki wywozu, natomiast Polska, Dania, Holandia i Francja jego wzrosty. Dzięki zwiększeniu sprzedaży o 8% Polska przesunęła się z czwartego miejsca na trzecie wśród państw UE, wyprzedzając Hiszpanię. Wysyłki hiszpańskiej wieprzowiny obniżyły się zwłaszcza do Rosji, z względu na wprowadzone przez ten kraj restrykcje. W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin (+17%), Hongkongu (+5%), Japonii (+0,2%), na Filipiny (+38%), do Angoli (+8%) i Australii (+3%). Wysyłki do krajów azjatyckich stanowiły prawie połowę całkowitego eksportu. Spadła natomiast sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji (-1%), a także na Ukrainę (-22%), Białoruś (-34%) i do Korei Płd. (-33%). W okresie od stycznia do października br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 29 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby (48%) i mięso mrożone (27%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżył się odpowiednio o 12% i 26%, wzrosły natomiast zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego i podrobów (+24%).