WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w ciÄ…gu pierwszych dziesiÄ™ciu miesiÄ™cy br. paÅ„stwa UE wyeksportowaÅ‚y na rynki krajów trzecich ponad 2,58 mln ton żywca, miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,4% wiÄ™cej niż w tym samym okresie 2012 r, podaje FAMMU/FAPA. W strukturze towarowej sprzedaży najwiÄ™kszy udziaÅ‚ miaÅ‚y mrożona wieprzowina (43%) i podroby (32%), których wyekspediowano odpowiednio o 9% i 1% wiÄ™cej niż przed rokiem. Z uwagi na obniżenie pogÅ‚owia trzody chlewnej w UE wysyÅ‚ki żywca byÅ‚y jednak o ponad jednÄ… trzeciÄ… niższe, spadÅ‚ również o jednÄ… czwartÄ… wywóz Å›wieżego miÄ™sa. NajwiÄ™cej produktów wieprzowych sprzedaÅ‚y na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Z grona najwiÄ™kszych eksporterów Niemcy i Hiszpania zanotowaÅ‚y spadki wywozu, natomiast Polska, Dania, Holandia i Francja jego wzrosty. DziÄ™ki zwiÄ™kszeniu sprzedaży o 8% Polska przesunęła siÄ™ z czwartego miejsca na trzecie wÅ›ród paÅ„stw UE, wyprzedzajÄ…c HiszpaniÄ™. WysyÅ‚ki hiszpaÅ„skiej wieprzowiny obniżyÅ‚y siÄ™ zwÅ‚aszcza do Rosji, z wzglÄ™du na wprowadzone przez ten kraj restrykcje. W tym roku zmieniÅ‚a siÄ™ nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosÅ‚y dostawy do Chin (+17%), Hongkongu (+5%), Japonii (+0,2%), na Filipiny (+38%), do Angoli (+8%) i Australii (+3%). WysyÅ‚ki do krajów azjatyckich stanowiÅ‚y prawie poÅ‚owÄ™ caÅ‚kowitego eksportu. SpadÅ‚a natomiast sprzedaż do gÅ‚ównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji (-1%), a także na UkrainÄ™ (-22%), BiaÅ‚oruÅ› (-34%) i do Korei PÅ‚d. (-33%). W okresie od stycznia do października br. paÅ„stwa UE zakupiÅ‚y w krajach trzecich ok. 29 tys. ton żywca, miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,3% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowaÅ‚y podroby (48%) i miÄ™so mrożone (27%). NajwiÄ™kszymi dostawcami wieprzowiny do UE byÅ‚y tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżyÅ‚ siÄ™ odpowiednio o 12% i 26%, wzrosÅ‚y natomiast zakupy serbskiego tÅ‚uszczu wieprzowego i podrobów (+24%).