Hongkong zgodził się na złagodzenie wymagań przy dostawach unijnego mięsa. Chodzi
o dotychczasowy wymóg, zapewniający, iż mięso pochodzi od zwierząt urodzonych, odchowanych oraz ubitych w tym samym kraju-eksporterze unijnym. Teraz Hongkong będzie dopuszczał mięso pochodzące od zwierząt urodzonych w jednym z krajów Wspólnoty, a odchowanych i ubitych w innym z państw Unii (pod warunkiem, że wszystkie kraje biorące udział w produkcji, mają prawo eksportu do tej enklawy Chin). Informacje o złagodzeniu wymogów w stosunku do unijnego mięsa, podano po spotkaniu komisarza UE ds. rolnictwa Phila Hogana z sekretarzem Hongkongu ds. zdrowia
i bezpieczeństwa żywności Ko Wing-Manem. Wizyta Hogana w Hongkongu jest częścią jego misji handlowej, którą odbywa w krajach azjatyckich (Hongkong, Wietnam, Indonezja). Celem wizyty jest szukanie ułatwień w eksporcie unijnych towarów rolno-spożywczych oraz ich promocja na rynkach azjatyckich.
Źródło: FAMMU/FAPA