Jedz drób, bÄ™dziesz piÄ™kny.
Wszelkie trendy obowiÄ…zujÄ…ce we wspóÅ‚czesnym Å›wiecie znajdujÄ… odzwierciedlenie w branży spożywczej. W ostatnich latach, wraz ze wzrostem zamożnoÅ›ci spoÅ‚eczeÅ„stwa, podniesieniem siÄ™ poziomu Å›wiadomoÅ›ci odnoÅ›cie kupowanych produktów oraz erze bycia "fit", przeobrażeniom ulegÅ‚ także rynek miÄ™sny. WysuwajÄ…ce siÄ™ na prowadzenie trendy to wzrost spożycia miÄ™sa w ogóle, a drobiu w szczególnoÅ›ci. Åšrednie spożycie drobiu w Europie to 23 kg na osobÄ™ w ciÄ…gu roku.
Dzisiejszy konsument od produktów miÄ™snych oczekuje wysokiej zawartoÅ›ci biaÅ‚ka przy maÅ‚ej iloÅ›ci tÅ‚uszczu, do tego dochodzi jeszcze Å‚atwość przygotowania. Wypisz, wymaluj - drób! MiÄ™so z kurczaka i indyka speÅ‚niÄ… oczekiwania i potrzeby dzisiejszych klientów.
Nic zatem dziwnego w tym, że spożycie drobiu odnotowuje regularny i dynamiczny wzrost. Mówimy o tak znaczÄ…cych tendencjach, że specjaliÅ›ci prognozujÄ…, że do 2025 roku konsumpcja miÄ™sa drobiowego wzroÅ›nie na tyle, że w wielu krajach pojawi siÄ™ nadwyżka spożycia nad produkcjÄ…. Polacy jednak nie muszÄ… obawiać siÄ™ deficytu produktów drobiowych na sklepowych póÅ‚kach, w ostatnich latach staliÅ›my siÄ™ w Unii Europejskiej liderem w produkcji miÄ™sa drobiowego.
SkÄ…d wziÄ…Å‚ siÄ™ fenomen drobiu? Jak zostaÅ‚o to wspomniane na wstÄ™pie, miÄ™so to jest idealnÄ… odpowiedziÄ… na potrzeby dzisiejszego spoÅ‚eczeÅ„stwa Å›wiadomie poszukujÄ…cego produktów z niskÄ… zawartoÅ›ciÄ… tÅ‚uszczu i wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… biaÅ‚ka, które jednoczeÅ›nie bÄ™dzie Å‚atwe w przygotowaniu. Dzisiejszy konsument szuka informacji o produkcie, który chce kupić i natrafiajÄ…c na opinie ekspertów, którzy polecajÄ… drób ze wzglÄ™du na niskÄ… zawartość cholesterolu oraz wartość odżywczÄ… biaÅ‚ek przewyższajÄ…cÄ… inne gatunki miÄ™s, Å›wiadomie siÄ™ga po kurczaki i indyki.
Poszukujemy produktów drobiowych, bo wiemy, że zawarte w nim biaÅ‚ko Å‚atwo przyswajane jest przez nasz organizm, jest to miÄ™so chude, a zawarty w nim tÅ‚uszcz znajduje siÄ™ pod skórÄ…, którÄ… Å‚atwo oddzielić. ZresztÄ… mówimy o nienasyconych kwasach tÅ‚uszczowych, które charakteryzujÄ… siÄ™ wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Te cechy wpÅ‚ywajÄ… na polecanie drobiu przez dietetyków i siÄ™ganie po niego przez osoby budujÄ…ce masÄ™ mięśniowÄ….
W atmosferze potrzeby i odpowiedzi na oczekiwania dzisiejszego konsumenta zrodziÅ‚a siÄ™ idea stworzenia drobiowej linii przez Dobrowolskich. Kukuryku jako "rodzeÅ„stwo" innych dobrowolskich marek pozbawione jest sztucznych dodatków, może pochwalić siÄ™ wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… miÄ™sa i korzeniami siÄ™gajÄ…cymi do rodzinnych tradycji. Z szacunkiem do dawanych receptur i w trosce o speÅ‚nienie oczekiwaÅ„ wspóÅ‚czesnych konsumentów stworzyliÅ›my produkty tradycyjnie wÄ™dzone, o doskonaÅ‚ym smaku, które jednoczeÅ›nie pozbawione sÄ… fosforanów, sztucznych barwników oraz substancji zagÄ™szczajÄ…cych. Tak powstaÅ‚a pieczona pierÅ› z kurczaka, pierÅ› z indyka tradycyjnie wÄ™dzona, krucha kieÅ‚basa z piersiÄ… kurczaka oraz kurczak w galarecie.
Rynek drobiowy jest jednym z gÅ‚ównych sektorów gospodarki żywieniowej na Å›wiecie. Obecność drobiowej linii w rodzinie produktów Dobrowolskich jest naturalnÄ… kolejÄ… rzeczy, rozwojem oraz wyjÅ›ciem naprzeciw oczekiwaniom wspóÅ‚czesnego klienta. Od rodziny, dla rodziny.