W końcu doczekaliśmy się !
Po wielomiesięcznym oczekiwaniu zostały, decyzją Ministra Rolnictwa Marka Sawickiego, nadane czterem naszym wędlinom znaki „Poznaj Dobrą Żywność”. Jest to jeden z najtrudniejszych do uzyskania znaków jakościowych w naszym Kraju. Znak ten jest świadectwem spełniania norm jakościowych we wszelkich aspektach wyrobu spożywczego. Szanowny Kliencie informując cię o naszym osiągnięciu, równocześnie dzielimy się z Tobą naszą radością: nasze wysiłki zostały należycie docenione. Wieloletnia ciężka praca nad stworzeniem grupy wyrobów, wytwarzanych w zgodzie z naszą dewizą:
„Od ziarnka do garnka”,
została uznana przez najwyższe autorytety naukowe skupione w Kapitule Znaku „Poznaj Dobrą Żywność”. Mało firm z branży mięsno - wędliniarskiej może się pochwalić posiadaniem tego znaku, a my jako jedyni posiadamy ten znak aż na cztery (!) oryginalne wędliny tradycyjne. I nie jest to znak z grupy zdobywanych za tak zwany „udział” w konkursie. Jest to znak gwarantujący Klientowi najwyższą jakość. Świadczy o spełnieniu przez producenta właściwych warunków na każdym etapie produkcji! Gwarantuje, że producent któremu nadano ten znak zachowuje należytą staranność w całym procesie wytwarzania wyrobu spożywczego. Świadczy o tym, że pozyskuje surowce od sprawdzonych krajowych dostawców, świadczy też, że stosuje atestowane dodatki i przyprawy od uznanych producentów posiadających wdrożone systemy zarządzania jakością (HACCP , ISO).
SYNECKA TRADYCYJNA Z KASINKI
KIEŁBASA SWOJSKA TRADYCYJNA
Szczególnie ważny dla naszych Klientów jest również fakt, że w przypadku wyrobów PPHU „MARKAM” z Kasinki Małej, kontrolowany jest cały proces związany z wytwarzaniem wyrobów. Zaczyna się on już w polu przed zasiewami. Pobierane jest ok. 1000 próbek ziemi do analizy i nawożenie obornikiem naturalnym jest zgodne z zasobnością gleby, w oparciu o pozytywnie zaopiniowany Plan Nawożenia. Dalej pasza dla zwierząt produkowana jest w własnej mieszalni pasz. To też jest nasz zakład, z reżimami jak do produkcji żywności ale z przeznaczeniem dla zwierząt. Takie same przepisy higieniczne oraz czynny system HACCAP. Nawiasem mówiąc był on stworzony w NASA dla celów zapewnienia bezpiecznej żywności amerykańskich kosmonautów. Następnie pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej prowadzona jest hodowla w cyklu zamkniętym. Oznacza to, że do stada nie mają dostępu zwierzęta spoza gospodarstwa. Ogranicza to do minimum występowanie zagrożenia patogenami. Takie zdrowe i utuczone na jęczmiennej paszy świnki są przerabiane na szynki i kiełbasy w własnej przetwórni wraz z ubojnią. W przetwórni produkcja wprawdzie na nowoczesnych maszynach, prowadzona jest w oparciu o tradycyjne receptury. Sam proces wędzenia prowadzony jest w wędzarniach opalanych drewnem z miejscowych lasów. Nadaje ono specyficzny zapach oraz niepowtarzalny smak wyrobom z Kasinki!!!. A potem nasze wspaniałe, nagradzane na konkursach, oznaczone znakami jakości, unikalne wyroby z Kasinki, możesz szanowny Kliencie zakupić w sieci naszych sklepów oznaczonych hasłem:
Prosto z Kasinki -
Najlepsze wędlinki !!!!
BOCZEK DOMOWY
KRAKOWSKA Z KASINKI
SMACZNEGO !!!