Węgrzy zwalczyli klasyczny pomór świń - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Węgrzy zwalczyli klasyczny pomór świń

Na posiedzeniu Stałego Komitetu UE ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w dn. 7 maja br. przegłosowano propozycję Komisji Europejskiej odnośnie zniesienia wszelkich restrykcji dotyczących klasycznego pomoru świń na Węgrzech.

Ostatnie restrykcje sanitarne związane z tą chorobą dotyczyły populacji dzików w węgierskim komitacie Pest (odpowiednik polskiego województwa). Decyzja ta jest następstwem raportów z kontroli przeprowadzonych w 2012 r. i początku 2013 r., w których stwierdza się wyeliminowanie tej choroby na Węgrzech. W ciągu ostatnich 6 lat UE współfinansowała program zwalczania klasycznego pomoru świń w tym kraju na kwotę ponad 1,5 mln EUR. Klasyczny pomór świń to wysoce zakaźna choroba wirusowa występująca u świń i dzików, która może przenosić się przez handel żywymi zwierzętami, świeże mięso i niektóre produkty wieprzowe. W przypadku wystąpienia tej choroby, UE wprowadza działania dotyczące jej zwalczania oraz restrykcje handlowe zapobiegające dalszemu rozprzestrzenieniu się wirusa.


Restrykcje występujące na Węgrzech były ostatnimi restrykcjami handlowymi z zakresu klasycznego pomoru świń w Europie Środkowej. W ubiegłym roku zniesiono ostatnie ograniczenia w Niemczech, co było jednoznaczne ze zwalczeniem tej choroby w Europie Zachodniej. Unijne restrykcje związane z klasycznym pomorem świń, dotyczące handlu żywcem, świeżym mięsem i
produktami wieprzowymi występują jeszcze tylko w Bułgarii, Rumunii i na Łotwie.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Komisja Europejska, Agra Facts

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.