Wieprzowina – przebudzenie mocy!
Mięso wieprzowe odzyskuje w ostatnich latach zaufanie konsumentów, choć wcześniej wydawało się, że trendy rynkowe podążają w kierunku innych mięs, jako alternatywy dla zdrowszego trybu życia. Skąd więc nagła zmiana notowań? Przede wszystkim z poprawy jakości chowu świń, co przełożyło się znacznie na jakość mięsa.
Jakie jest nowe mięso wieprzowe w stosunku do standardów sprzed 20 lat?
Przeprowadzone w 2013 roku badania wykazały:
- dwukrotnie mniejszą zawartość tłuszczu;
- korzystniejszą proporcję kwasów PUFA/SFA w porównaniu z wołowiną;
- korzystniejszą proporcję kwasów omega-6 i omega-3 w porównaniu z mięsem drobiowym;
- mniejszą zawartość cholesterolu w porównaniu z mięsem drobiowym;
- znaczne zmniejszenie wartości energetycznej (100 g szynki to tylko 118 kcal!).
Wieprzowina jest także cennym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, a także witaminy B6 oraz B1.
Wieprzowa Lista Przebojów:
- kotlet schabowy – najczęstsze danie na polskich talerzach;
- karkówka – królowa grilla;
- polędwica – najdelikatniejsze mięso wieprzowe, rarytas mistrzów masarskich;
- łopatka – idealna na kotlety mielone;
- słonina – materiał na smalec, a także przysmak kresowy;
- golonka w piwie – najczęściej podawane danie w pubach z transmisjami sportowymi;
- boczek – niezastąpiony w jajecznicy oraz jako okrasa;
- szynka – władczyni konserw;
- kaszanka i salceson – księżna i książę podrobów…
…a ponad tym wszystkim…
KIEŁBASA – wielka cesarzowa wieprzowiny!