W dn. 6 marca 2013 r. opublikowane zostało rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 186/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę włoskiego salami – Salame Felino.
Wniosek Włoch o rejestrację tego produktu ukazał się w dn. 20 stycznia 2011 r., po czym Belgia, Holandia i Niemcy wystosowały wobec niego sprzeciw. Po odpowiednim okresie konsultacji Belgia i Holandia osiągnęły porozumienie z Włochami. Porozumienie założyło zmianę charakterystyki jakościowej surowca poprzez wprowadzenie odniesienia do klasyfikacji tusz, usunięcie oznaczenia geograficznego obszaru rozbioru i pakowania, a także kilka drobnych zmian redakcyjnych.
Niemcy nie osiągnęły jednak z Włochami porozumienia w określonym przez Komisję czasie. Sprzeciw Niemiec dotyczył pochodzenia geograficznego surowców oraz nazwy rodzajowej produktu. Ponieważ w terminie sześciu miesięcy nie doszło do porozumienia między wszystkimi stronami, Komisja podjęła decyzję o rejestracji nazwy ze zmienioną specyfikacją produktu oraz o wprowadzeniu pięcioletniego okresu przejściowego dla 2 przedsiębiorstw belgijskich produkujących i sprzedających salami typu Felino.
Produkt objęty ochroną Salame Felino otrzymuje się z grubomielonego mięsa wieprzowego pochodzącego z chudych kawałków szynki, łopatki i części krzyżowej. Zmielone mięso doprawiane jest solą, pieprzem, czosnkiem, może być macerowane w białym winie. Produkt pakowany jest w naturalne jelito wieprzowe, wiązany sznurkiem, suszony i sezonowany. Salami ma intensywny czerwony kolor, kształt cylindryczny, delikatny smak i intensywny zapach. Obszar produkcji salami typu Felino obejmuje całą prowincję Parma, a nazwę zawdzięcza miejscowości Felino, skąd pochodzi receptura produkcji.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennik Urzędowy UE