Włoskie salami w rejestrze nazw chronionych UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Włoskie salami w rejestrze nazw chronionych UE

W dn. 6 marca 2013 r. opublikowane zostało rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 186/2013 rejestrujące w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę włoskiego salami – Salame Felino.

Wniosek Włoch o rejestrację tego produktu ukazał się w dn. 20 stycznia 2011 r., po czym Belgia, Holandia i Niemcy wystosowały wobec niego sprzeciw. Po odpowiednim okresie konsultacji Belgia i Holandia osiągnęły porozumienie z Włochami. Porozumienie założyło zmianę charakterystyki jakościowej surowca poprzez wprowadzenie odniesienia do klasyfikacji tusz, usunięcie oznaczenia geograficznego obszaru rozbioru i pakowania, a także kilka drobnych zmian redakcyjnych.

Niemcy nie osiągnęły jednak z Włochami porozumienia w określonym przez Komisję czasie. Sprzeciw Niemiec dotyczył pochodzenia geograficznego surowców oraz nazwy rodzajowej produktu. Ponieważ w terminie sześciu miesięcy nie doszło do porozumienia między wszystkimi stronami, Komisja podjęła decyzję o rejestracji nazwy ze zmienioną specyfikacją produktu oraz o wprowadzeniu pięcioletniego okresu przejściowego dla 2 przedsiębiorstw belgijskich produkujących i sprzedających salami typu Felino.


Produkt objęty ochroną Salame Felino otrzymuje się z grubomielonego mięsa wieprzowego pochodzącego z chudych kawałków szynki, łopatki i części krzyżowej. Zmielone mięso doprawiane jest solą, pieprzem, czosnkiem, może być macerowane w białym winie. Produkt pakowany jest w naturalne jelito wieprzowe, wiązany sznurkiem, suszony i sezonowany. Salami ma intensywny czerwony kolor, kształt cylindryczny, delikatny smak i intensywny zapach. Obszar produkcji salami typu Felino obejmuje całą prowincję Parma, a nazwę zawdzięcza miejscowości Felino, skąd pochodzi receptura produkcji.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennik Urzędowy UE

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.