Wspólnotowy rynek mięsa owczego - prognozy Komisji Europejskiej - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wspólnotowy rynek mięsa owczego - prognozy Komisji Europejskiej

Po znacznym zmniejszeniu się produkcji netto mięsa owczego i koziego w Unii w 2012 r. (-3,7%), w 2013 r. dynamika spadku była już mniejsza wynosząc -1,2%, informuje FAMMU/FAPPA. Według prognoz Komisji Europejskiej z października br., w 2014 r. produkcja netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie obniży się o dalsze 0,2%, po czym w 2015 r. wzrośnie o 0,3%. Ta względnie stabilna sytuacja w produkcji w br. oraz przyszłym roku ukrywa jednak różnice w wytwórczości na poziomie krajów członkowskich. Epidemia tzw. choroby niebieskiego języka na Sardynii pod koniec 2013 r. oraz na początku br. przyczyni się do silnej redukcji (10%) produkcji mięsa owczego we Włoszech w 2014 r. Wzrost liczby ubijanych zwierząt w br. spodziewany jest w Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii, natomiast mniej owiec zostanie ubitych w Grecji, we Francji oraz w Hiszpanii. Ograniczona podaż jagnięciny w Nowej Zelandii, a także reorientacja nowozelandzkiego eksportu w kierunku Chin, przyczynią się do redukcji dostaw tego gatunku mięsa na rynek Wspólnoty w 2014 r. Trzeba jednak zaznaczyć, że wzrost dostaw z Argentyny oraz z Australii na rynek unijny powinno wpłynąć na częściowe zniwelowanie spodziewanej redukcji importu tego gatunku mięsa w bieżącym roku. Zdaniem Komisji Europejskiej w 2014 r. Wspólnota sprowadzi 195 tys. ton baraniny, tj. o 2,6% mniej niż w 2013 r. W przyszłym roku przywóz tego gatunku mięsa do Unii  może wzrosnąć o 1,7% do 198 tys. ton. W 2012 r. eksport żywca owczego z Unii prężnie się rozwijał (wzrost o 23%). Tendencja ta utrzymała się także w 2013 r. (wzrost o 26,1%). Komisja Europejska oczekuje, że w 2014 r. eksport żywca owczego z Unii zwiększy się o dalsze 16,5%. Będzie to wynik kontynuacji zwiększonych wysyłek jagniąt do Libii. Handel mięsem owczym wzrośnie w 2014 r. do poziomu 39 tys. ton, tj. będzie o 7,6% wyższy niż w 2013 r. Wzrost ten w dużej mierze będzie zależny od wielkości wywozu mięsa do Hongkongu. W 2013 r. spożycie mięsa owczego w krajach Unii obniżyło się o 1,2% do 1 mln 73 tys. ton. Spadek ten był wynikiem mniejszej produkcji oraz skutków kryzysu ekonomicznego, który zmusił konsumentów do szukania tańszych źródeł białka. Jak prognozuje Komisja Europejska w 2014 r. konsumpcji tego gatunku mięsa obniży się o 0,9% do 1 mln 63 tys. ton, po czym w 2015 r. wzrośnie o 0,6% do 1 mln 69 tys. ton. W bieżącym oraz w przyszłym roku spożycie mięsa owczego oraz koziego w Unii przypadające na jednego mieszkańca będzie kształtować się na poziomie 1,8 kg/osobę.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.