Współpraca międzynarodowa – spotkanie Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii z Szefem Służb Weterynaryjnych Algierii. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Współpraca międzynarodowa – spotkanie Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii z Szefem Służb Weterynaryjnych Algierii.

W dniu 8 lipca 2014 r., w Algierze, w siedzibie Dyrekcji SÅ‚użb Weterynaryjnych Algierii, odbyÅ‚o siÄ™ spotkanie delegacji polskiej pod przewodnictwem Pana Krzysztofa, Jażdżewskiego, ZastÄ™pcy GÅ‚ównego Lekarza Weterynarii z delegacjÄ… algierskÄ…, pod przewodnictwem Pana Karim’a Boughalem’a, Szefa SÅ‚użb Weterynaryjnych Algierii, podaje GÅ‚ówny Inspektorat Weterynarii.

W trakcie ww. spotkania uzgodniono wzory następujących świadectw zdrowia:

- weterynaryjnego świadectwa zdrowia dla bydła hodowlanego eksportowanego do Algierii;

- weterynaryjnego świadectwa zdrowia dla bydła opasowego eksportowanego do Algierii;

- weterynaryjnego Å›wiadectwa zdrowia dla eksportowanego do Algierii Å›wieżego miÄ™sa woÅ‚owego chÅ‚odzonego lub mrożonego z koÅ›ciÄ… lub bez koÅ›ci/ miÄ™sa woÅ‚owego chÅ‚odzonego lub mrożonego pakowanego próżniowo z koÅ›ciÄ… lub bez koÅ›ci;

- weterynaryjnego Å›wiadectwa zdrowia dla wywozu produktów z miÄ™sa drobiowego poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze lub niepeÅ‚nej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, z wyłączeniem podrobów, do Algierii;

- Å›wiadectwa sanitarnego dla mleka i produktów mlecznych, w tym mleka dla niemowlÄ…t, wywożonych do Algierii.

JednoczeÅ›nie przyjÄ™to zobowiÄ…zanie, iż do koÅ„ca lipca 2014 r. zostanÄ… uzgodnione i parafowane wzory nastÄ™pujÄ…cych dwóch Å›wiadectw zdrowia:

- weterynaryjnego Å›wiadectwa zdrowia dla produktów poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze lub niepeÅ‚nej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, z udziaÅ‚em miÄ™sa drobiowego, woÅ‚owego i owczego, wywożonych do Algierii;

- weterynaryjnego Å›wiadectwa zdrowia dla eksportowanego do Algierii Å›wieżego miÄ™sa woÅ‚owego chÅ‚odzonego lub mrożonego z koÅ›ciÄ… lub bez koÅ›ci/ miÄ™sa woÅ‚owego chÅ‚odzonego lub mrożonego z koÅ›ciÄ… lub bez koÅ›ci i wÄ…troby schÅ‚odzonej, pakowanych próżniowo.

Ponadto przekazano stronie algierskiej informacjÄ™ dotyczÄ…cÄ… aktualnych uregulowaÅ„ prawnych w Polsce i w UE odnoszÄ…cych siÄ™ do uboju bez ogÅ‚uszania. Zwrócono uwagÄ™ na dopuszczenie w Polsce uboju z odwracalnym ogÅ‚uszaniem z użyciem ogÅ‚uszania elektrycznego. Przekazano stronie algierskiej specyfikacjÄ™ technicznÄ… dotyczÄ…cÄ… ww. zagadnienia.

Dodatkowo poinformowano stronę algierską o gotowości Państwowego Instytutu Weterynaryjnego-Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach (PIWet-PIB) do przeprowadzenia panelu szkoleniowego dla służb weterynaryjnych Republiki Algierii.

JednoczeÅ›nie zaproponowano stronie algierskiej powoÅ‚anie polsko-algierskiej grupy roboczej ekspertów weterynaryjnych, w oparciu o postanowienia zawarte w Memorandum o wspóÅ‚pracy w dziedzinie weterynarii miÄ™dzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej a Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej, podpisanym w dniu 30 marca 2011 r. Spotkania ww. grupy odbywaÅ‚yby siÄ™ raz w roku, naprzemiennie w Polsce i w Algierii. Data pierwszego ewentualnego spotkania zostaÅ‚aby ustalona podczas wizyty GLW Algierii w Polsce.

Pan Krzysztof Jażdżewski także zaprosił GLW Algierii do złożenia wizyty w Polsce. Wstępnie termin ww. wizyty został zaplanowany na miesiąc wrzesień 2014 r.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.