Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu września br. wzrastały ceny zakupu żywca wieprzowego,.
Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak w poprzednim tygodniu, kupowały świnie rzeźne średnio po 8,20 zł/kg. Był to poziom cen o 5% wyższy niż przed miesiącem i o 7% wyższy niż w analogicznym okresie 2022 r.
W Unii Europejskiej na przełomie września i października br. średnio za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 225,82 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej była o 3% (o 6,43 EUR) wyższa niż średnio w UE i ukształtowała się na poziomie 232,25 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za świnie rzeźne uzyskiwali producenci m.in. z Niemiec (235,38 EUR/100 kg, o 3,13 EUR więcej), a mniej – z Hiszpanii (226,39 EUR/100 kg, o 5,86 EUR mniej), we Francji (212,00 EUR/100 kg, o 20,25 EUR mniej) i Danii (190,57 EUR/100 kg, o 41,68 EUR mniej).
Półtusze wieprzowe zbywano przeciętnie po 11,84 zł/kg, o 0,5% taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego asortymentu wieprzowego była o 4% wyższa niż przed miesiącem i przed rokiem.
Źródło: KOWR