Od 1 lipca 2019 roku operatorzy na skutek kolejnej nowelizacji mogą podnieść ceny za prąd średnim i dużym przedsiębiorstwom. Podwyżki cen energii nie mogą być skompensowane przez obniżkę innych kosztów, dlatego w połączeniu z szybko rosnącymi kosztami pracy w znaczny sposób obniżają konkurencyjność krajowego przemysłu żywnościowego - powiedział Andrzej Gantner, Wiceprezes, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Ceny prądu dla mikro i małych firm, szpitali, jednostek sektora finansów publicznych, w tym samorządów oraz dla gospodarstw domowych do końca 2019 roku zostały zamrożone na poziomie stawek nie wyższych jak stosowane do 30 czerwca 2018 r.
Średnim i dużym firmom operatorzy energetyczni mogą podnieść stawki cen za prąd. Podmioty te zapłacą rachunki według wyższych stawek lecz później mogą wystąpić o rekompensatę. Jej kwota nie może przekraczać 200 tys. euro w ciągu trzech lat podatkowych.
Jak zmiana cen prądu może wpłynąć na producentów żywności? Andrzej Gantner, Wiceprezes, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności tłumaczy, że branża spożywcza zajmuje trzecie miejsce co do energochłonności wśród wszystkich gałęzi przemysłu, gdyż zarówno procesy produkcyjne jak i przechowalnicze wymagają dużych nakładów energii.
Źródło: Polska Federacja Producentów Żywności
Partner portalu