WZROST EKSPORTU MIĘSA CZERWONEGO Z AUSTRALII DO UNII
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia z dn. 11.01.13
W 2012 r. eksport mięsa czerwonego z Australii do krajów UE był najwyższy od 2009 r., wynosząc
31,4 tys. ton (o 5% więcej niż w 2011 r.) podaje FAMMU/ FAPA. Na wzrost ten złożyły się większe wysyłki mięsa
wołowego, co z kolei wynikało z większego kontyngentu na odstawy wysokiej jakości mięsa
wołowego do Wspólnoty. Trzeba wspomnieć, że wzrost eksportu do Unii osiągnięto pomimo
niekorzystnej sytuacji ekonomicznej w regionie oraz silnej wartości dolara australijskiego. Rynek
unijny jest dla australijskich eksporterów niezwykle ważny ze względu na wysyłkę drogich
towarów. W minionym roku Australijczycy wyeksportowali do Unii około 15 tys. ton mięsa
wołowego, tj. najwięcej od 1998 r. i jednocześnie o 16% więcej niż w 2011 r. Wzrost ten wynikał
ze zwiększenia unijnego kontyngentu taryfowego na wołowinę w sierpniu 2011 r. z 20 tys. do
48,2 tys. ton (wysokiej jakości wołowina pochodząca od zwierząt skarmianych paszami
treściwymi). Uproszczono także administrowanie tym kontyngentem, co także sprzyjało wzrostowi
eksportu. Tym samym dostawy australijskiej wołowiny do UE w ramach kontyngentu zwiększyły
się w 2012 r. o 48% do 6,3 tys. ton. Trzeba przy tym wspomnieć, że wysyłka wołowiny
pochodzącej od zwierząt skarmianych paszami objętościowymi do Unii nie ucierpiała ze względu na
zwiększenie 20 tys. kontyngentu i wzrosła w 2012 r. o 1% do 8,7 tys. ton. W 2012 r. zmniejszyły
się dostawy mięsa owczego z Australii do UE o 4% do około 15,9 tys. ton. Eksport jagnięciny
obniżył się o 6% do 12,1 tys. ton, natomiast wysyłki mięsa baraniego wzrosły o 5% do 3,7 tys.
ton. Kryzys ekonomiczny w krajach UE, w szczególności w Wielkiej Brytanii, niekorzystnie wpływał
na eksport australijskiego mięsa owczego w tym kierunku.