W 2012 r. eksport mięsa czerwonego z Australii do krajów UE był najwyższy od 2009 r., wynosząc 31,4 tys. ton (o 5% więcej niż w 2011 r.). Na wzrost ten złożyły się większe wysyłki mięsa wołowego, co z kolei wynikało z większego kontyngentu na odstawy wysokiej jakości mięsa wołowego do Wspólnoty.
Trzeba wspomnieć, że wzrost eksportu do Unii osiągnięto pomimo niekorzystnej sytuacji ekonomicznej w regionie oraz silnej wartości dolara australijskiego. Rynek unijny jest dla australijskich eksporterów niezwykle ważny ze względu na wysyłkę drogich towarów.
W minionym roku Australijczycy wyeksportowali do Unii około 15 tys. ton mięsa wołowego, tj. najwięcej od 1998 r. i jednocześnie o 16% więcej niż w 2011 r. Wzrost ten wynikał ze zwiększenia unijnego kontyngentu taryfowego na wołowinę w sierpniu 2011 r. z 20 tys. do 48,2 tys. ton (wysokiej jakości wołowina pochodząca od zwierząt skarmianych paszami treściwymi). Uproszczono także administrowanie tym kontyngentem, co także sprzyjało wzrostowi eksportu. Tym samym dostawy australijskiej wołowiny do UE w ramach kontyngentu zwiększyły się w 2012 r. o 48% do 6,3 tys. ton. Trzeba przy tym wspomnieć, że wysyłka wołowiny pochodzącej od zwierząt skarmianych paszami objętościowymi do Unii nie ucierpiała ze względu na zwiększenie 20 tys. kontyngentu i wzrosła w 2012 r. o 1% do 8,7 tys. ton.
W 2012 r. zmniejszyły się dostawy mięsa owczego z Australii do UE o 4% do około 15,9 tys. ton. Eksport jagnięciny obniżył się o 6% do 12,1 tys. ton, natomiast wysyłki mięsa baraniego wzrosły o 5% do 3,7 tys. ton. Kryzys ekonomiczny w krajach UE, w szczególności w Wielkiej Brytanii, niekorzystnie wpływał na eksport australijskiego mięsa owczego w tym kierunku.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia