Jak podaje Koisja Europejska, w okresie I-II 2015 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 1,7% więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem (ubój w sztukach zwiększył się o 0,4%) podaje FAMMU/FAPA. Produkcja bydła w „starych” krajach UE zwyżkowała o 0,7% (w sztukach spadła zaś o 0,8%).
Spadki produkcji w UE-28 odnotowano dla bydła młodego (-0,8%) oraz byków (-1,6%), natomiast wzrosłą produkcja wolców (+7,8%), a także krów (+3,6%) i jałówek (+3,1%). Od stycznia do lutego 2015 najwięcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Polska, Estonia, Luksemburg, Węgry, Hiszpania, Łotwa, Włochy, Finlandia oraz Litwa. Największe spadki produkcji odnotowano natomiast na Malcie, w Bułgarii, Chorwacji, Danii, Grecji, na Słowacji, w Austrii, Irlandii, na Cyprze oraz w Szwecji.