Po raz 11. odbyÅ‚ siÄ™, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Piknik Poznaj DobrÄ… Å»ywność, który staÅ‚ siÄ™ Å›wiÄ™tem polskiej żywnoÅ›ci. W ogrodach SzkoÅ‚y GÅ‚ównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przygotowane zostaÅ‚y prezentacje i degustacje polskich produktów wyróżnionych prestiżowym znakiem „PDÅ»” oraz żywnoÅ›ci wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakoÅ›ci, wyrobów tradycyjnych i regionalnych, a także produktów ekologicznych. Impreza, pomimo przelotnych opadów deszczu, zgromadziÅ‚a bardzo wielu mieszkaÅ„ców Warszawy. OdwiedzajÄ…cy mogli także zapoznać siÄ™ z ofertÄ… wypoczynku na wsi, obejrzeć wystawÄ™ historycznych maszyn i urzÄ…dzeÅ„ rolniczych, czy też odwiedzić mini ZOO ze zwierzÄ™tami hodowlanymi. Dla najmÅ‚odszych goÅ›ci przygotowano wiele zabaw i gier zwiÄ…zanych z żywnoÅ›ciÄ….
W ogrodach SGGW nie tylko próbowano, ale również chÄ™tnie kupowano najlepsze polskie produkty żywnoÅ›ciowe.
Na odwiedzajÄ…cych, oprócz degustacji produktów ze znakiem Poznaj DobrÄ… Å»ywność, oczekiwaÅ‚y liczne, rodzinne atrakcje przygotowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz AgencjÄ™ Rynku Rolnego i stowarzyszenia branżowe.
Krajowa Rada Izb Rolniczych zaprosiÅ‚a na „Piknik owocowo-warzywny”, podczas którego prowadzona byÅ‚a kampania informacyjna promujÄ…ca walory smakowe oraz znaczenie dietetyczne spożycia owoców i warzyw pochodzÄ…cych z polskich sadów i pól. ByÅ‚y znakomite dania owocowo-warzywne przygotowane m.in. przez KoÅ‚o GospodyÅ„ Wiejskich. Dzieci uczestniczyÅ‚y w licznych animacjach dotyczÄ…cych owoców i warzyw, natomiast dla rodziców przygotowano konkurs pod tytuÅ‚em „SaÅ‚atka dla Tadka Niejadka”.
Instytut Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia zaprosiÅ‚ natomiast do „Piknikowej Poradni Dietetycznej”, gdzie korzystano z porad dietetyków, a w trakcie warsztatów żywieniowych ukÅ‚adano prawidÅ‚owy jadÅ‚ospis w oparciu o prezentowane na Pikniku produkty spożywcze.
Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa GoÅ›cinne”, w specjalnie przygotowanej na Piknik scenografii, zaprezentowaÅ‚a ofertÄ™ gospodarstw agroturystycznych z różnych regionów Polski. Można byÅ‚o uczestniczyć w warsztatach garncarstwa, haftu, wyrobu sera, zielarstwa czy wyplatania koszy.
Polska Izba Mleka w atrakcyjnej formie promowaÅ‚a mleko i produkty mleczne w trakcie gier, zabaw i konkursów z nagrodami w postaci mlecznych upominków.
Federacja Branżowych ZwiÄ…zków Producentów Rolnych zachÄ™caÅ‚a z kolei do codziennego spożywania polskich owoców i warzyw oraz kasz. Eksperci udzieli porad dietetycznych, w jaki sposób najlepiej wykorzystać te produkty w codziennej diecie. Podpowiadali rodzicom jak przekonać dzieci do jedzenia kaszy. W ramach ogólnopolskiej kampanii „LubiÄ™ KaszÄ™ – kasza na stóÅ‚, na zdrowie, na co dzieÅ„” planowane jest bicie rekordu w gotowaniu „kaszotta” – smakowitej kaszy z warzywami.
Agencja Rynku Rolnego przygotowaÅ‚a dla najmÅ‚odszych goÅ›ci Pikniku zabawy i gry edukacyjne zachÄ™cajÄ…ce do jedzenia owoców. ZajÄ™cia te stanowiÄ… jeden z elementów dziaÅ‚aÅ„ informacyjno-promocjnych unijnego programu „Owoce w szkole”.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprosiÅ‚a na kiermasz produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. W punkcie „Å›wiadomego konsumenta” informowano o zasadach nazywania produktów żywnoÅ›ciowych „tradycyjnymi” oraz o czym mówiÄ… konsumentowi unijne oznaczenia geograficzne.
Dla miÅ‚oÅ›ników daÅ„ miÄ™snych byÅ‚y „MiÄ™sne rozmaitoÅ›ci”.
Polski ZwiÄ…zek Hodowców Koni zaprosiÅ‚ na promocjÄ™ koniny pod hasÅ‚em „Konina Poznaj ten smak”. Na specjalnym stoisku degustowano wyroby z koniny i dowiadywano siÄ™ o zaletach miÄ™sa koÅ„skiego w zrównoważonej w diecie.
ZwiÄ…zek „Polskie MiÄ™so” przygotowaÅ‚ promocjÄ™ miÄ™sa wieprzowego produkowanego w systemie jakoÅ›ci PQS. Eksperci podpowiadali co można przyrzÄ…dzić z wieprzowiny, jakie ma ona walory odżywcze i jak stosować miÄ™so wieprzowe w prawidÅ‚owej diecie.
Krajowa Rada Drobiarstwa zaprosiÅ‚a uczestników Pikniku na niesamowity cooking show polegajÄ…cy na tworzeniu collage z produktów drobiowych. PowstajÄ…cy obraz można byÅ‚o obserwować w specjalnie zawieszonym nad miejscem pracy kucharzy lustrze. Dzieci mogÅ‚y poznać tajemnice przyrzÄ…dzania smacznych i zdrowych hot-dogów drobiowych z warzywami, zrobić zdjÄ™cia na tle „drobiowej makietki” oraz we wspólnym muzykowaniu na specjalnie na tÄ™ okazjÄ™ przygotowanych glinianych ptaszkach, wykazać siÄ™ w konkursach znajomoÅ›ciÄ… drobiu i rozpoznawania gÅ‚osów ptaków domowych.
Unia Producentów i Pracodawców PrzemysÅ‚u MiÄ™snego wspólnie z Polskim Zrzeszeniem Producentów BydÅ‚a MiÄ™snego przygotowaÅ‚a „Przystanek pasibrzucha – miÄ™sna przygoda”, gdzie promowane byÅ‚o miÄ™so woÅ‚owe. Na „Przystanku Pasibrzucha” w ciekawy i niepowtarzalny sposób eksperci zaprezentowali bogactwo smakowe i ogromne możliwoÅ›ci wykorzystania miÄ™sa woÅ‚owego, Å‚amiÄ…c utarte w kuchni schematy. ZachÄ™cali caÅ‚e rodziny do spÄ™dzenia czasu w trakcie wspólnego przyrzÄ…dzania daÅ„ z woÅ‚owiny.