ZM „Viola” w dniu 23 kwietnia wznowiły swoją działalność. Podczas minionych dni firma wykonała wszystkie zalecenia nadzoru weterynaryjnego. Przejrzano, doprecyzowano i poprawiono wiele procedur i formularzy. Pracownicy zostali wszechstronnie przeszkoleni ze zmodyfikowanych procedur i z zasad dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych. Określony został na nowo zakres działalności Spółki, który nie obejmuje teraz już uboju żywca i rozbioru drobiu. Wykonano szereg drobnych, acz istotnych prac technicznych, napraw i wymian sprzętu. Uporządkowano kwestie nazw produktów i badań przechowalniczych. Wycofano z pomieszczeń produkcyjnych nieużytkowane maszyny i urządzenia.
ZM „Viola” ściśle współpracuje z organami kontrolnymi. Wdrażane są wszystkie rekomendacje inspektorów. Do przeglądu i doskonalenia systemu jakości i bezpieczeństwa żywności zostali także zatrudnieni zewnętrzni eksperci.
Wykonane prace podniosły nasz system jakości na wyższy poziom. Nadal czeka nas jeszcze dużo wysiłków nad doskonaleniem systemu jakości i bezpieczeństwa żywności. Angażujemy w to wiele sił i środków, ale wierzymy, że w końcu przyniesie to spodziewane korzyści – mówi Tomasz Plasa, prezes ZM „Viola”.