Rynek_HoReCa spotka sie na targach EuroGastro 2011
Szeroka oferta czołowych producentów i dostawców usług dla gastronomii, 20 tys. zwiedzających, spektakularne konkursy i pokazy, a także możliwość nawiązania kontaktów biznesowych i zdobycia najnowszej wiedzy – to wszystko w dniach 23 – 25 marca w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie podczas XV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2011.
EuroGastro to impreza o wieloletniej już tradycji i międzynarodowym charakterze, podczas której prezentowana jest pełna i różnorodna oferta produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Targi stwarzają możliwość zakupu artykułów w specjalnych targowych cenach, porównania ofert renomowanych firm oraz zapoznania się z nowościami wprowadzanymi na rynek. Ponad 250 producentów i dostawców usług HoReCa z Polski i zagranicy przedstawi wszechstronny katalog ofert w czterech sektorach: wyposażenia zaplecza kuchennego, żywności i napojów dla gastronomii, wyposażenia sal restauracyjnych i barów oraz kawowego.
Kuźnia talentów
Tradycyjnie już ekspozycji wystawców towarzyszy bogaty program imprez o charakterze warsztatowo – szkoleniowym, które dla nowicjuszy są nieocenioną szkołą sztuki kulinarnej, a dla zaawansowanych już praktyków idealną okazją do nabycia nowych umiejętności i sposobem na podniesienie kwalifikacji.
Pierwszego dnia odbędzie się VI Festiwal Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą jest Theofilos Vafidis, znany wszystkim z licznych występów i programów telewizyjnych, Ekspert i Doradca Kulinarny. Ideą Festiwalu jest propagowanie w Polsce kuchni greckiej i oryginalnych greckich receptur wśród restauratorów, szefów kuchni i kucharzy.
Drugiego dnia rusza kolejna edycja autorskiego konkursu znanego mistrza kuchni Roberta Sowy - Kulinarny Talent 2011. Podczas konkursuzostaną wyłonione młode, wybitne talenty, a wyznacznikami ich twórczej pracy będzie innowacyjność i niebanalne połączenia składników i smaków.
Trzeciego dnia Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni i najlepsze w naszym kraju drużyny przedstawią tajemnice barbecue i sposoby przyrządzania aromatycznych dań od momentu ich przygotowania poprzez pieczenie aż do samego podania.
W przerwach między pokazami BBQ, Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika zaprasza na IV Mistrzostwa Polski Kelnerów „Junior Waiter 2011" odbywające się w ramach pierwszego w Polsce, oficjalnego Dnia Kelnera.
Mistrzowska kawa
Kawa to jak co roku jeden z kluczowych sektorów ekspozycji Targów EuroGastro. Najlepsi bariści z kraju zaprezentują swoje umiejętności podczas X SCAE Mistrzostw Polski Baristów, V Polskich Mistrzostw Latte Art oraz III Polskich Mistrzostw Coffee in Good Spirits rozgrywanych w trakcie targów EuroGastro. Zwycięzca – Mistrz Polski Barista – będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata WBC Barista – Kolumbia 2011.
Praktyka poparta teorią
Jak co roku na targach nie zabraknie również odrobiny teorii. Pierwszego dnia odbędzie się cykl wykładów dedykowany przedstawicielom placówek zbiorowego żywienia pt.: „Zasady prawidłowego żywienia w teorii i praktyce”. Eksperci przedstawią zasady przygotowywania posiłków z uwzględnieniem norm żywieniowych, prawidłowego procesu technologicznego oraz reguł opracowywania jadłospisów.
Tego samego dnia, podczas prezentacji pt.:„Dobry barista - sposób na zwiększenie zysków Twojej kawiarni” wszyscy zainteresowani otworzeniem własnej kawiarni będą mogli dowiedzieć się jaki wpływ na jej rentowność i zyski mają umiejętności baristy.
Z rejestracją on-line łatwiej!
Organizatorzy zachęcają do prerejestracji, dzięki której można kupić bilet wstępu 50% taniej oraz uniknąć formalności przed wejściem na targi. Rejestracji on-line można dokonywać pod adresem www.eurogastro.com.pl/rejestracja.